Γερμανία: Στόχος εξαγορών οι εταιρείες στο Μόναχο

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 12:23

ΣΤΟΧΟΣ επιθετικών εξαγορών από ξένους, μετά την οικονομική συρρίκνωση και τη διόγκωση των ζημιών τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας, θα καταστούν οι εταιρείες του Μονάχου, συμπεριλαμβανομένης της HVB Group και της Siemens AG, που οδήγησαν τις γερμανικές συγχωνεύσεις και εξαγορές, πριν από πέντε χρόνια.

Η HVB, που δημιουργήθηκε το 1998 από την συγχώνευση της Bayerische Vereinsbank και της Hypo-Bank, αποδέχθηκε στις 12 Ιουνίου την προσφορά ύψους 12,9 δισ. ευρώ (23,3 δισ. δολ.), για την εξαγορά της, από την ιταλική UniCredito Italiano SpA, κάνοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση τράπεζας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Siemens, η οποία το 2000 αγόρασε την εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, Mannesmann AG, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να πληρώσει την Benq Corp. της Ταϊβάν με 301 εκατ. δολ., προκειμένου να απαλλαγεί από το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της.

Οι εννέα εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη DAX 30, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Allianz AG, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, έχασαν περίπου 175 εκατ. δολ. ή περισσότερα του 50% της συνδυασμένης χρηματιστηριακής τους αξίας, από τότε που αγορά κινήθηκε ανοδικά, το πρώτο εξάμηνο του 2000. Ο δείκτης ανεργίας στην Γερμανία αναρριχήθηκε στο 7,7% από 4,4% μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο, καθώς η ιταλική UniCredito, σχεδιάζει να μειώσει σε ποσοστό 7% το προσωπικό της HVB στην Γερμανία.

«Είναι κρίμα το ότι η Γερμανία χάνει συνεχώς όλο και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Volker Mueller, 37 ετών, μηχανικός στο Μόναχο και κάτοχος ενός τηλεφώνου Siemens, συμπληρώνοντας: «Μπορεί να γίναμε τόσο τεμπέληδες εξ αιτίας της μεγάλης οικονομικής δύναμης του παρελθόντος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα