Κίνητρα στις βιομηχανίες για τον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 16:47

Υπεγράφη σήμερα η Υπουργική Απόφαση για την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες Υψηλής και Μέσης Τάσης με αναμενόμενη μέγιστη κατανάλωση πάνω από 1.800 kW ο καθένας, για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή δεν αφορά αγροτικούς, οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές ούτε μικρότερες βιοτεχνικές και βιομηχανικές καταναλώσεις.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά επιλέγοντες Πελάτες των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο, εφόσον:

α) οι πελάτες προμηθεύονται ενέργεια από τη ΔΕΗ Α.Ε. για τις εν λόγω εγκαταστάσεις τους, σύμφωνα με τους όρους αποκλειστικά και μόνο των τιμολογίων Α ή Β1 ή Β2 ή Β1Β ή Β2Β, ανεξαρτήτως του εάν έχουν και άλλον προμηθευτή ή ενεργούν και ως Αυτοπρομηθευόμενοι Πελάτες, ήτοι ως Επιλέγοντες Πελάτες οι οποίοι εισάγουν ενέργεια για ιδία χρήση.

β) η μέγιστη ζήτηση ισχύος κάθε εγκατάστασης τις ώρες αιχμής του Ιουλίου του 2004 ήταν ίση ή μεγαλύτερη από 1.400 kW.

γ) η Αναμενόμενη Ζήτηση Ισχύος για τον Ιούλιο 2005 για κάθε εγκατάσταση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 1.800 kW και

δ) οι εγκαταστάσεις των πελατών συνδέθηκαν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο πριν την 1η Ιουλίου 2003.

Οι διατάξεις της απόφασης αφορούν στη συνολική κατανάλωση ενέργειας και ισχύος των εγκαταστάσεων των ως άνω πελατών, η οποία πραγματοποιείται από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Ιουλίου 2005, ανεξαρτήτως εάν την ενέργεια αυτή προμήθευσε στον πελάτη εξ' ολοκλήρου η ΔΕΗ Α.Ε. ή αν ο πελάτης προμηθεύτηκε μέρος αυτής από άλλον προμηθευτή ή ενεργώντας ως Αυτοπρομηθευόμενος Πελάτης.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η απόφαση διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α) Υποχρεωτικός περιορισμός ζήτησης: Για κάθε ένα από τους ανωτέρω μεγάλους καταναλωτές, θα υπολογιστεί η αναμενόμενη Μέγιστη Ζήτηση του Ιουλίου 2005, με βάση την περυσινή τους κατανάλωση και τη σύγκριση της κατανάλωσης τους κατά τους πρώτους μήνες του 2005 με την κατανάλωση τους αντίστοιχους μήνες του 2004. Ο καταναλωτής οφείλει να περιορίσει κάθε μέρα του Ιουλίου τη μέγιστη ζήτησή του στο 90% της αναμενόμενης. Σε περίπτωση που το επιτύχει θα λαμβάνει χρηματικό κίνητρο ίσο με το 5% της χρέωσης ισχύος επί την αναμενόμενη ζήτηση. Για κάθε περαιτέρω μείωση της ζήτησης ο καταναλωτής θα λαμβάνει πρόσθετο bonus ίσο με το σκέλος χρέωσης ισχύος. Αντίθετα υπέρβαση του 90% της αναμενόμενης ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής του Συστήματος τον Ιούλιο 2005 θα χρεώνεται με το σκέλος της χρέωσης ισχύος επιπλέον της κανονικής χρέωσης.

Β) Συμβατικός περιορισμός ζήτησης: Οι ανωτέρω μεγάλοι καταναλωτές μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να υπογράψουν ειδική σύμβαση με τη ΔΕΗ . Στα πλαίσια των συμβολαίων αυτών, η κάθε βιομηχανία θα δηλώσει την ποσότητα ισχύος κατά την οποία μπορεί να περικόψει την αναμενόμενη Μέγιστη Ζήτηση του Ιουλίου 2005, εφόσον της ζητηθεί από το ΔΕΣΜΗΕ. Η περικοπή αυτή θα της ζητηθεί κατά μέγιστο 10 φορές εντός του Ιουλίου 2005. Κάθε φορά που ο ΔΕΣΜΗΕ θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα και η βιομηχανία περικόψει την ισχύ που η ίδια δήλωσε, η βιομηχανία θα λαμβάνει bonus ανάλογα με το σκέλος ισχύος του τιμολογίου με το οποίο προμηθεύεται ενέργεια. Στην περίπτωση που η βιομηχανία δεν ανταποκριθεί, η υπέρβαση θα τιμολογείται ως διπλάσιο της κανονικής χρέωσης ισχύος. Με την υπογραφή ενός τέτοιου συμβολαίου, η βιομηχανία θα έχει ειδικό bonus ακόμα και αν ο ΔΕΣΜΗΕ δεν ασκήσει καμία φορά το δικαίωμα της και δεν ζητήσει από τη βιομηχανία περικοπή ισχύος ούτε μια μέρα.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης «η ραγδαία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων κατά τα τελευταία έτη, έχουν καταστήσει την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ιδιαίτερα οριακή κατά το θέρος του 2005... Το Δημόσιο δίνει πρώτο το καλό παράδειγμα. Ηδη, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει υιοθετηθεί η αντιστάθμιση της αέργου ισχύος στα δημόσια κτίρια με την εγκατάσταση εξοπλισμού αύξησης του συντελεστή ισχύος τουλάχιστον στο 0,95 μέχρι 3-6-2005.

Το πρόβλημα της υψηλής και βραχείας αιχμής πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μόνιμη βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της 12ης Ιουλίου 2004 η ζήτηση υπερέβη τα 9.100 MW μόνο για τρεις ώρες. Παράλληλα, για όλο το έτος 2004 η ζήτηση υπερέβη τα 9.000 MW μόνο για 6 ώρες, ενώ υπερέβη τα 8.470 MW για 50 ώρες.

Το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να καλύπτεται η ζήτηση αυτές τις ελάχιστες ώρες του έτους, είναι υπερβολικό. Η εγκατάσταση νέων σταθμών παραγωγής για να λειτουργούν μόνο 10 ώρες το έτος είναι μια πολύ ακριβή λύση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αξιοποιήσει πλήρως τη δυνατότητα που παρέχει η Οδηγία 54/2003 στα κράτη μέλη, να εξασφαλίζουν τη λήψη μέτρων διαχείρισης της ζήτησης μέσω πρόσκλησης για υποβολή προσφορών. Ετοιμάζεται ήδη η σχετική ρύθμιση. Ετσι από το επόμενο έτος θα μπορεί ο ΔΕΣΜΗΕ να διενεργεί διαγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας οι οποίοι θα παρέχουν έναντι ανταλλάγματος συγκεκριμένη μείωση της κατανάλωσής τους».

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλεί τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

- να ρυθμίσουν το κλιματιστικό λίγους βαθμούς υψηλότερα, στους 25 και όχι στους 21 βαθμούς Κελσίου. Εξοικονομούμε ενέργεια και δεν χάνουμε τίποτα σε άνεση.

- να έχουν κλειστά τα παράθυρα όταν λειτουργεί ο κλιματισμός.

- κατά τις ώρες της μεγάλης ζέστης τον Ιούλιο 2005 να μην κλιματίζουν όλους τους χώρους αλλά μόνο αυτούς που χρησιμοποιούν ή να φροντίζουν να μαγειρεύουν πριν τις 10 το πρωί και να μην ανοίγουν το θερμοσίφωνα κατά τις ώρες του μεσημεριού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα