Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καταδικάζουν την ελληνική παρέμβαση στα Ταμεία

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 18:45

Συνεδρίασε σήμερα 14/6/2005 η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (Σ.Ε.Σ.) στις Βρυξέλλες και μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (Σ.Ε.Σ.), αφού ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στα ασφαλιστικά, εργασιακά και ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων:

Εκφράζει την αντίθεσή της στις πρακτικές που παραβαίνουν το πνεύμα των κοινωνικών διαβουλεύσεων και του ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Καταδικάζει πολιτικές κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως η προκείμενη της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν στην αμφισβήτηση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και των συμφωνιών που προκύπτουν από συλλογικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η αυτονομία αυτή διασφαλίζεται στις Συνθήκες της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή σε όλα τα κράτη μέλη.

Ζητά από την κυβέρνηση της Ελλάδας για να μην προχωρήσει σε περιοριστικές νομικές ρυθμίσεις με σκοπό να παρέμβει στη λειτουργία και τη διοίκηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης τα οποία συστάθηκαν μετά από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Υπενθυμίζει ότι η αμφισβήτηση της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η διχοτόμηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων αποτελεί κατάφορη αντίθεση στους κανόνες και τις πρακτικές που θεμελιώνουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.

Η ΣΕΣ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τους Ελληνες εργαζόμενους, τη ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη δέουσα προσοχή και θα υποστηρίξει ενεργά τις δράσεις που θα αναλάβουν τα ελληνικά συνδικάτα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα