Βενιζέλος: Αλόγιστη επιβάρυνση του ΙΚΑ

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 20:20

Το σχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτει σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τη σιγουριά όλων των συνταξιούχων του ΙΚΑ και όλων των εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι σ' αυτό, εκτιμά ο υπεύθυνος του Tομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «το σημερινό τελικό σχήμα επιβαρύνει κατά τρόπο αλόγιστο το ΙΚΑ, χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να διασφαλίζεται επαρκής πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η εξής: Ως προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης, εφαρμογή του Ν. 3029/2002 που προβλέπει την 1/1/2008 ένταξη στο ΙΚΑ, εφόσον ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες που δεν υπάρχουν και αυξηθεί η κρατική συνεισφορά.

Ως προς τους κλάδους της Επικουρικής Ασφάλισης, προτείνεται διάλογος και νέα συλλογική σύμβαση, ώστε τα σημερινά Επικουρικά Ταμεία που θεμελιώνονται σε συλλογικές συμβάσεις, να ενταχθούν σε ένα ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, το οποίο όμως θα διέπεται και αυτό από συλλογική σύμβαση και δεν θα απαλλάσσει τις τράπεζες ως επιχειρήσεις από υποχρεώσεις που έχουν έναντι των εργαζομένων και έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με την κυβερνητική ρύθμιση «έχουμε διευκόλυνση των τραπεζικών επιχειρήσεων», με «θύμα τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, διότι τελικώς επιβαρύνεται και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, το ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ».

Οσον αφορά στον ΟΤΕ, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι «από ανάλογα προβλήματα πάσχει και η ρύθμιση για την εθελουσία έξοδο και η μεταφορά του βάρους από τον ΟΤΕ στο ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠ-ΟΤΕ», κάτι που συνιστά, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έμμεση κρατική ενίσχυση, συνεπώς «και αυτή έχει πολύ σοβαρά προβλήματα εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο και είναι πολύ δύσκολο να προσλάβει οριστική μορφή και να εισαχθεί στη Βουλή ως νόμος του κράτους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα