Ευρώπη: Μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων για πέμπτο μήνα

Μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ιταλία
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 10:39
UPD:10:42

ΜΕΙΩΣΗ, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σημείωσαν τον Μάϊο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων από την Fiat SpA, την Mazda Motor Corp. και την DaimlerChrysler AG, μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της περιφέρειας.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 1,7%, φθάνοντας στο 1,29 εκατ. οχήματα από 1,31 εκατ. οχήματα, που ήταν τον Μάϊο του 2004, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η European Automobile Manufacturers Association, με έδρα τις Βρυξέλλες. Οι πωλήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2005, μειώθηκαν 2,4%, σε σύγκριση με το 2004, φθάνοντας στα 6,64 εκατ. οχήματα.

«Τα στοιχεία του Μαΐου, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την έντονη μείωση των πωλήσεων στην Ιταλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η απεργία των οδηγών φορτηγών, που μεταφέρουν τα αυτοκίνητα, άρχισε στην Ιταλία στις 26 Απριλίου και σταμάτησε τις παραδόσεις αυτοκινήτων στους εμπόρους τους, για ένα μήνα, προκαλώντας μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη χώρα και σε ποσοστό της τάξης του 28%.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, ενδέχεται να συρρικνωθεί για τρίτο έτος σε σύνολο τεσσάρων, με την ανεργία να φθάνει κοντά στα υψηλότερα επίπεδε πέντε ετών, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την Ενωση, τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε τον Απρίλιο, προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2005 στην Ευρωζώνη, στο 1,6% από 2%, καθώς μειώνονται συνεχώς οι δαπάνες των καταναλωτών.

Η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, οι οποίες αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 58,28 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 4 Απριλίου, πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG και της PSA Peugeot Citroen, των δύο μεγαλυτέρων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Joaquin Almunia, είπε στις 10 Ιουνίου, ότι η ισχυροποίηση του ευρώ, επίσης βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας. Το ευρώ, αναρριχήθηκε 11% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

Οι πωλήσεις του ομίλου Fiat, μειώθηκαν 27% τον Μάϊο, φθάνοντας στα 70.956 οχήματα. Το μερίδιο αγοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εδρεύει στο Τορίνο της Ιταλίας, μειώθηκε 1,9%, φθάνοντας στο 5,5% τον περασμένο μήνα.

Η απεργία των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα, σταμάτησε τις παραδόσεις περίπου 160.000 αυτοκινήτων που κατασκεύασε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας, Fiat, το τρίμηνο. Η εταιρεία, έκλεισε το εργοστάσιό της Melfi, στα νότια της Ιταλίας και έθεσε σε διαθεσιμότητα 5.000 εργαζομένους, καθώς οι χώροι αποθήκευσης των οχημάτων της, γέμισαν. Η οικονομία της Ιταλίας, συρρικνώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η χώρα να εισέλθει σε δεύτερη ύφεση μέσα σε δύο χρόνια.

Οι πωλήσεις της DaimlerChrysler, που εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, μειώθηκαν 10%, φθάνοντας στα 72.990 οχήματα, με 13% μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων μάρκας Mercedes-Benz, της δεύτερης μεγαλύτερης φίρμας πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο. Το μερίδιο αγοράς της DaimlerChrysler, μειώθηκε τον Μάϊο 0,5%, φθάνοντας στο 5,7%.

Η Mercedes-Benz, παρουσιάζει νέα οχήματα φέτος, με στόχο να μειώσει το κενό των πωλήσεών της με την ΒMW, η οποία το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τη φίρμα και κατέστη η υπ' αριθμόν ένα βιομηχανία πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία.

Οι πωλήσεις της Bayerische Motoren Werke AG (BMW), σημείωσαν αύξηση 23%, φθάνοντας στα 68.542 οχήματα. Η εταιρεία, αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά 0,9%, στο 4,5%, έναντι μείωσης του μεριδίου αγοράς της Mercedes-Benz κατά 0,5%, στο 4,2%.

Η Fiat, η Ford Motor Co. και η Volkswagen, συγκαταλέγονται μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν καταναλωτές. Η Volkswagen στις 8 Ιουνίου, είπε, ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία που αλλάζουν το αυτοκίνητό τους, ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών, για να αγοράσουν ένα μοντέλο της Volkswagen, όταν αγοράσουν το καινούργιο Golf έχουν μία έκπτωση 13%, στην βασική τιμή του μοντέλου, που είναι τα 15.325 ευρώ.

Οι πωλήσεις της Volkswagen αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στα 255.991 οχήματα, μετά την άνοδο κατά 17% των πωλήσεων του τμήματος των πολυτελών αυτοκινήτων της, Audi. Η Volkswagen αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά 0,7%, στο 4,4%, αφήνοντας πίσω της την Mercedes-Benz, τον Μάϊο.

Τα στοιχεία της Ενωσης, περιλαμβάνουν οκτώ από τις 10 χώρες, που μπήκαν στην Ε.Ε. τον Μάϊο του 2004, των 15 μελών της Ε.Ε., πριν από την διεύρυνση, συν της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ελβετίας. Οι πωλήσεις τον μήνα που πέρασε, εκτός των νέων χωρών μελών της Ε.Ε., υποχώρησαν σε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στο 1,22 εκατ. οχήματα.

Η μείωση των πωλήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη περιορίστηκαν μετά την αύξηση 6,2% που σημείωσαν στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης και της αντίστοιχης κατά 8,4% στην Γαλλία, την τέταρτη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης. Οι πωλήσεις στη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, την Βρετανία, μειώθηκαν 3,4%, μετά την κατάρρευση της MG Rover Group Ltd.

Οι πωλήσεις της Mazda, με έδρα την Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η οποία κατά 1/3 ανήκει στην Ford, μειώθηκαν σε ποσοστό 12%, φθάνοντας τα 18.502 οχήματα. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Ford στην Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 3,3%, φθάνοντας τα 142.134 οχήματα.

Αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι πωλήσεις της Peugeot τον Μάϊο, στα 181.690 οχήματα. Το μερίδιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αυξήθηκε 0,3%, φθάνοντας το 14,1%.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της General Motors Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, μειώθηκαν 1,9%, φθάνοντας στα 141.940 οχήματα, μετά τη μείωση των πωλήσεων του τμήματός της Saab, σε ποσοστό της τάξης του 12%. Το μερίδιο αγοράς της GM, διατηρήθηκε στο 11%.

Οι πωλήσεις της Toyota Motor Corp., της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, αυξήθηκαν 1,4%, φθάνοντας στα 66.955 οχήματα. Το μερίδιο αγοράς της, αυξήθηκε 0,2%, φθάνοντας στο 5,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα