BHP Billiton: Αγνωστο το πότε θα επαναλειτουργήσει το μεταλλείο στην Χιλή

Μετά τη διακοπή ρεύματος εξ αιτίας του σεισμού 7,9 Ρίχτερ
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 10:59

ΔΕΝ υπάρχει ημερομηνία για την επαναλειτουργία του ορυχείου Cerro Colorado, στη Χιλή, το οποίο παρήγαγε το 49% του χαλκού της BHP Billiton, πέρυσι, μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή και διέκοψε την παροχή ρεύματος στις εκεί εγκαταστάσεις της.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Cerro Colorado, πριν από την απόφαση να επαναλειτουργήσουν», ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας στη Μελβούρνη, Emma Meade, σε τηλεφωνική της συνέντευξη. Το μεταλλείο Cerro Colorado, στα βόρεια της Χιλής, παρήγαγε τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2004, 125.000 τόνους χαλκού.

Οι τιμές του μετάλλου υποχώρησαν χθες 0,7%, φθάνοντας στα 3.253 δολ. ο τόνος, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι η ζήτηση δεν είναι τόσο έντονη για να δικαιολογήσει το ράλι των τιμών την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών. Η παύση της λειτουργίας του Cerro Colorado, έρχεται σε μία περίοδο που τα αποθέματα χαλκού που ελέγχει το London Metal Exchange, υποχώρησαν πέρυσι 67%.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 13 Ιουνίου στη Χιλή, ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε στη χώρα την τελευταία δεκαετία και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Η Χιλή, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Η BHP Billiton, με έδρα την Μελβούρνη, κατέστη αυτόν τον μήνα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, μετά την εξαγορά της WMC Resources Ltd., ιδιοκτήτριας του μεταλλείου Olympic Dam.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα