Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζει ο κλάδος εμφιαλωμένων νερών

Ερευνα της ICAP
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 11:39

YΨΗΛΟΥΣ ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζει ο κλάδος των εμφιαλωμένων νερών, καθώς ευνοείται από την τάση που επικρατεί για στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ως αποτέλεσμα, το εμφιαλωμένο νερό προτιμάται από τους καταναλωτές ολοένα και περισσότερο σε σχέση με άλλα ποτά (αλκοολούχα και μη), όπως προκύπτει από τη σχετική κλαδική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η ICAP:

«Η πορεία του συγκεκριμένου κλάδου εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν κυρίως μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου κάθε έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται οι υψηλότερες πωλήσεις εμφιαλωμένων νερών, καθώς και από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον, η ανεπάρκεια ή οι αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ευνοούν τη ζήτηση των εμφιαλωμένων νερών.

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς εμφιαλωμένων νερών ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1995-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% (βάσει ποσότητας). Το 2004 η αγορά αυξήθηκε κατά 11,3% περίπου σε σχέση με το 2003, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Το μεγαλύτερο μερίδιο (71,2%) στην κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών το 2004 κατέλαβε η κατηγορία των φυσικών μεταλλικών νερών και ακολούθησαν με μικρότερα μερίδια οι υπόλοιπες κατηγορίες (επιτραπέζιο νερό: 24,3% και ανθρακούχο νερό: 4,5%).

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από μικρό αριθμό επιχειρήσεων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου ανταγωνισμού στην αγορά. Οι εταιρίες καταβάλλουν προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των προϊόντων τους έναντι των ανταγωνιστών, προβαίνοντας σε ανανέωση της συσκευασίας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν ενέργειες προώθησης προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ευνοϊκές διαγράφονται οι προοπτικές εξέλιξης του κλάδου και για τα προσεχή έτη. Συγκεκριμένα, η άνοδος της κατανάλωσης των εμφιαλωμένων νερών προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τη διετία 2005-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 8%-10% (σε ποσότητα)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα