ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι, πιθανή αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ δεν θα καλύψει τις προμήθειες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται στις ΗΠΑ και την Κίνα, στις δύο μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο.
Οι υπουργοί, δεν προχώρησαν στο σχέδιο αύξησης της ποσόστωσης κατά 500.000 βαρέλια, την πέμπτη αύξηση μέσα στο έτος και θα σκεφτούν εάν θα επιτρέψουν δεύτερη αύξησή της, αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με χθεσινή δήλωη του προέδρου του ΟΠΕΚ, σεΐχη, Ahmad Fahd al-Sabah. Οι τιμές, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, της δεύτερης καταναλώτριας πετρελαίου στον κόσμο, η οποία αυξήθηκε με ταχύτερους, από τους αναμενόμενους, ρυθμούς τον Μάϊο.
«Τη στιγμή που τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σαουδική Αραβία, είναι έτοιμα να παράγουν πάνω από την ποσόστωσή τους, οποιαδήποτε αύξηση δεν θα έχει πραγματική επίδραση στην παραγωγή», ανέφερε ο Tobias Merath, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Credit Suisse στη Ζυρίχη, συμπληρώνοντας: «Οι αγορές έχουν βάλει ήδη τιμή στην αύξηση της ποσόστωσης».
Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αυξήθηκε κατά 33 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 55,33 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 2:13' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 62 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 55 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση για πέμπτη φορά, μέσα σε επτά ημέρες. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 49% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι εικασίες, ότι η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, θα υπερβούν τις προμήθειες, οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, στα 58,28 δολ. το βαρέλι, στις 4 Απριλίου.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, από ό,τι προβλεπόταν, τον Μάϊο, καθώς οι βιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό, βοηθώντας έτσι στην επέκταση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης και μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καταδεικνύοντας, ότι οι τιμές του πετρελαίου, ενδέχεται να αυξηθούν. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, ήταν 16,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 570 δισ. γιουάν (68 δισ. δολ.), μετά από αύξησή της σε ποσοστό της τάξης του 16%, τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Οι εξαγωγές σιδηρούχων μετάλλων, όπως του χάλυβα, αυξήθηκαν σε ποσοστό 74% και εκείνες των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των υποδημάτων, περισσότερο από 30%.
«Θα υπάρξει προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας για φέτος, κάτι, το οποίο θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις αγορές των προϊόντων φυσικής παραγωγής», ανέφερε ο Dariusz Kowalczyk, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της CFC Securities, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει από το εξωτερικό πολλά προϊόντα φυσικής παραγωγής».