Pan Pacific: «Ναυάγησαν» οι συνομιλίες με την BHP για τις αμοιβές επεξεργασίας χαλκού

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 13:12

ΜΕ αποτυχία στέφθηκαν οι συνομιλίες της Pan Pacific Copper Co., της μεγαλύτερης εταιρείας συγκέντρωσης χαλκού της Ιαπωνίας, για τις τιμές καθαρισμού των πρώτων υλών, με το μεταλλείο Escondida της BHP για το έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας.

Η BHP Billiton και η Pan Pacific, δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Τόκυο, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος παρακολούθησε τη σύσκεψη και προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα ιαπωνικά χυτήρια αυξάνουν τις αμοιβές, επειδή η ζήτηση του μετάλλου υπερβαίνει την παραγωγική δυναμικότητα.

Το πιο πιθανόν είναι να ζητήσουν αμοιβές πάνω από τα 100 δολ. ο τόνος ή τις υψηλότερες μέσα σε επτά χρόνια, για τα συμβόλαια των οποίων η ισχύς θα αρχίσει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τέσσερις οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, την περασμένη εβδομάδα. Οι μεταλλουργίες, καταβάλλουν αμοιβές στα χυτήρια για τον διαχωρισμό του υλικού από το ορυκτό, για λογαριασμό των κατασκευαστών καλωδίων και υδραυλικών σωλήνων.

«Δεν σχολιάζουμε τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές», ανέφερε η εκπρόσωπος της BHP Billiton, Tania Price, σήμερα σε τηλεφωνική της συνέντευξη από τη Μελβούρνη.

Η BHP Billiton, η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τις τιμές και με τα άλλα ιαπωνικά χυτήρια, όπως την Mitsubishi Materials Corp. και τη Sumitomo Metal Mining Co.

«Μια συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε χθες, η Christine Meilton, αναλύτρια της αγοράς χαλκού της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, CRU International, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Τα χυτήρια έχουν την πρόθεση να ακολουθήσουν κοινή πολιτική».

Η Pan Pacific Copper, ένα joint-venture μεταξύ της Nippon Mining and Metals Co. και της Mitsui Mining & Smelting Co., αγοράζει μετάλλευμα, το οποίο μετατρέπει μετά σε μέταλλο. Η Ιαπωνία, είναι η μεγαλύτερη χώρα αγοράς του μεταλλεύματος.

Τα στελέχη της BHP Billiton, βρίσκονται στο Τόκυο αυτήν την εβδομάδα, για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των ιαπωνικών χυτηρίων και να ορίσουν τις αμοιβές για την επεξεργασία του μεταλλεύματος, με το μεταλλείο Escondida στη Χιλή, το μεγαλύτερο μεταλλείο στον κόσμο.

Οι συνομιλίες αυτές, είναι οι δεύτερες, μετά τις αντίστοιχες που έγιναν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα και οι οποίες δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι της BHP Billiton θα συναντηθούν σήμερα στο Τόκυο με τους εκπροσώπους της Sumitomo Metal Mining, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής χαλκού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Sumitomo.

O Toru Suzuki, εκπρόσωπος της Mitsubishi Materials Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού της Ιαπωνίας, δεν σχολίασε το θέμα των τιμών.

Η ζήτηση χαλκού από την Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο, έχει πιέσει τη δυναμικότητα της επεξεργασίας του μεταλλεύματος και ώθησε ανοδικά τις αμοιβές των χυτηρίων.

Οι τιμές του χαλκού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 19 ετών και στα 3.338 δολ. ο μετρικός τόνος, στις 12 Απριλίου στο Λονδίνο, καθώς η οικονομία της Κίνας επεκτάθηκε με ρυθμό 9,4% το πρώτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα