Airbus: Παραγγελία 1,6 δισ. δολ. για 10 αεροσκάφη A350, από την Gecas

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 13:47

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ από την το τμήμα χρηματοδότησης αεροσκαφών της General Electric Co., για 10 αεροσκάφη τύπου Α350, αξίας 1,6 δισ. δολ., με βάση την τιμή των καταλόγων της, έκλεισε η Airbus SAS, η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, προκαλώντας με το νέο της αεροσκάφος την Boeing Co.

Η παραγγελία, στο Paris Air Show, έρχεται δύο ημέρες μετά την παραγγελία της Qatar Airways για 60 αεροσκάφη τύπου Α350, αξίας τουλάχιστον 10,6 δισ. δολ. Το Α350 μάχεται το Boeing 787, στην αγορά των αεροσκαφών με 250 έως 300 θέσεις.

Ακολουθώντας την Boeing σε νέες παραγγελίες φέτος, για πρώτη φορά από το 2000, η εταιρεία, με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας, ανανεώνει το μοντέλo της Α350 και το προσφέρει πιο ελαφρύ και πιο οικονομικό από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων, με νέους κινητήρες, φτερά από σύνθετα υλικά και κατά 90% νέα εξαρτήματα.

«Είναι η σειρά μας να κάνουμε επιτυχία στην αγορά μετά την εξαιρετική εκκίνηση της Boeing», ανέφερε ο Henri Courpron, εκτελεστικός διευθυντής της Airbus, στη Β. Αμερική, συμπληρώνοντας: «Ακούμε για πολλές παραγγελίες του Α350 αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν ακούσαμε κάτι για τα Boeing 787».

Η General Electric Capital Aviation Services, (Gecas), αγοράζει αεροσκάφη για να προχωρήσει στο leasing τους στις αεροπορικές εταιρείες. To τμήμα κινητήρων της General Electric Aircraft, στην παρούσα φάση, είναι το μόνο που προσφέρει ένα κινητήρα για να σηκώσει το Α350. Σήμερα, η Airbus είπε, ότι περιμένει να κλείσει μια συμφωνία με τη Rolls-Royce Group Plc, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, η Boeing υπερείχε της Airbus, αφού από τον Ιανουάριο κέρδιζε συνεχώς παραγγελίες για τα 787 έναντι των Α350 της Airbus. Μάλιστα, κατάφερε να αποσπάσει παραδοσιακούς πελάτες της Airbus, όπως την Air Canada της ACE Aviation Holdings Inc. Η Boeing, στοιχηματίζει ότι το 787, που θα αρχίσει να παραδίδεται το 2008, θα την επαναφέρει στην πρώτη θέση που έχασε από την Airbus το 2003.

Οι μητρικές εταιρείες της Airbus, η European Aeronautic, Defense & Space Co., η οποία κατέχει το 80% και η BAE Systems Plc, με το 20%, είπαν την εβδομάδα που πέρασε, ότι σχεδιάζουν να κάνουν μια αρχική συμφωνία για την κατασκευή του νέου Α350 στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbus, Noel Forgeard, είπε, ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει το A350 αδιάφορα εάν πάρει από την κυβέρνηση όχι επιχορήγηση, η οποία αποτελεί θέμα αντιδικίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με βάση τον τιμοκατάλογο, ένα Airbus A350-800, κοστίζει 160 εκατ. δολ. και ένα A250-900, 190 εκατ. δολ., σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, John Leahy, στις 13 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα