Kantor Capital: Εκθεση για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 14:52

Η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των ελληνικών τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Kantor Capital για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ΧΑ αυξήθηκε το 2004 κατά 34,4% στα 24,9 δισ. ευρώ και η αξία συναλλαγών κατά 71,7%, ενώ αύξηση κατά 19,4% παρουσιάστηκε στα συνολικά κέρδη προ φόρων (2,4 δισ. ευρώ το 2004 έναντι 2 δισ. ευρώ το 2003).

ιδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο του προσωπικού των τραπεζικών ομίλων ανήλθε σε 77.116 άτομα, μειωμένο κατά 2% από το 2003. Σημαντική αύξηση προσωπικού εμφανίζει μόνον η Τράπεζα Πειραιώς (9,4%). Η αποδοτικότητα του προσωπικού αυξήθηκε κατά 10,2% το 2004, ενώ για τις μεγάλες τράπεζες η αύξηση είναι 11% και για τις μικρές τράπεζες 3,6%.

Εκτιμάται ότι οι περισσότερες εκ των μεγάλων τραπεζών διαθέτουν κεφάλαια επαρκή για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, η πιθανή τιτλοποίηση μέρους των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Παράλληλα πολλές τράπεζες εκτιμάται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις σε βάρος των αποτελεσμάτων τους μετά την υιοθέτηση των ΔΛΠ. Αυτό ίσως μειώσει την κερδοφορία και περιορίσει την πιστωτική επέκτασή τους. Ενδέχεται επίσης να γίνουν κινήσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καθαρής τους θέσης.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, το 2004 χαρακτηρίστηκε από τάσεις αναμονής, με εξαίρεση το γεγονός ότι η Societe Generale έγινε ο κύριος μέτοχος της Γενικής Τράπεζας. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, τo Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί πρώτο στόχο εξαγοράς για τις μεγάλες τράπεζες, ενώ η Novabank και η Εγνατία Τράπεζα θα προσέθεταν αξία στη Γενική Τράπεζα και στην Ασπίς.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα