ΕΕΑ: Να αλλάξει πορεία η Ε.Ε.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 18:25
UPD:18:29
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (φωτ. αρχείου).

Στην ανάγκη αλλαγής της πορείας της Ευρώπης στέκεται σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως εκτιμά, η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, όμως δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια «ο όρος “Ευρώπη των λαών” έχει μείνει ως μία απλή αναφορά στα χαρτιά» και συμπληρώνει ότι «έχει κυριαρχήσει ο γερμανικός προτεσταντισμός και η εμμονή στη λιτότητα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον παράγοντα “άνθρωπο”».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματίζονταν οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος», καθώς, όπως εξηγεί, «πλέον τα “χάσματα” μεταξύ “μεγάλων-μικρών” μεγαλώνουν καθημερινά, υιοθετούνται συνεχώς πολιτικές που ευνοούν συγκεκριμένες χώρες, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για προστασία των αδυνάτων και για αναπτυξιακή πορεία της Γηραιάς Ηπείρου».

Αποτέλεσμα, κατά τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι να αυξάνεται καθημερινά ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ- «καθόρισε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «μπορεί να φέρει και άλλες αποσχιστικές τάσεις».

«Μοναδική ελπίδα αναστροφής του κλίματος είναι να επιστρέψει η Ευρώπη στις παραδοσιακές της αξίες, αυτές που προτάσσουν το συμφέρον και την ευημερία των λαών και όχι κάποιων ολίγων που θεωρούν ότι μπορούν συνεχώς να κινούν τα νήματα και να καθορίζουν τις πορείες ολόκληρων χωρών, οι οποίες αναγκάζονται να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες», υπογραμμίζει ο ίδιος και καταλήγει:

«Αυτή ακριβώς η εμμονή έχει φέρει σε δύσκολη θέση όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ταυτόχρονα, εκτρέφει ακραίες ιδεολογίες και σκοταδιστικές τάσεις που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι η απόφαση των Βρετανών θα κάνει τους ηγέτες της Ευρώπης να επανακαθορίσουν την στάση τους και να σταματήσει επιτέλους αυτή η καταστροφική πορεία που εφαρμόζεται χωρίς καμία λογική τα τελευταία χρόνια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα