E.ON: Προς πώληση του τμήματος κλιβάνων στην CVC αντί 1,2 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 10:39

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την πώληση του τμήματος παραγωγής κλιβάνων, Ruhrgas Industries, στην CVC Capital Partners Ltd., αντί του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ (1,45 δισ. δολ.), καθώς μειώνει τις δραστηριότητές της εάν αυτές δεν αφορούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, έκλεισε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης, E.ON AG.

Η E.ON θα εμφανίσει κέρδη 600 εκατ. ευρώ από την αποποίηση του εν λόγω περιουσιακού της στοιχείου, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η CVC Capital, με έδρα το Λονδίνο, θα απορροφήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ του χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής, Wulf Bernotat, 56 ετών, πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία εκτός του κλάδου της ενεργείας αντί του ποσού πλέον των 10 εκατ. ευρώ, από τον Μάϊο του 2003 που ανέλαβε αυτήν τη θέση και προχώρησε σε αγορές, προκειμένου να αυξήσει τους πελάτες της Ε.ΟΝ για την αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και φυσικού αερίου στα 40 εκατ. διεθνώς. Οι επενδυτές ζήτησαν από την Ε.ΟΝ, να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές ή να τους εξοφλήσει με επιπλέον μετρητά.

«Περιμένουμε η καθαρή ρευστότητα της Ε.ΟΝ, να ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2005», ανέφερε ο Stephan Wulf και ο Matthias Heck, οικονομικοί αναλυτές της Sal Oppenheim, στη Φραγκφούρτη, σε σχόλιό τους προς τους επενδυτές την 1η Ιουνίου, συμπληρώνοντας: «Καθώς δεν βλέπουμε να υπάρχουν ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας εξαγορές, που εντάσσονται στα κριτήρια της Ε.ΟΝ, η εξόφληση των μετόχων θα προτιμηθεί, ως ο καλύτερος τρόοπς αύξησης της αξίας για τους επενδυτές».

Οι μετοχές της E.ON, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 71 ευρώ η μία, στις 9:02 π.μ., ώρα Φραγκφούρτης. Από τη στιγμή εξαγοράς της Bernotat, σημείωσαν αύξηση κατά 2/3 έναντι ανόδου 56% του δείκτη των 30 μεγαλυτέρων μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη DAX στη Γερμανία. Η εταιρεία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη γερμανική εταιρεία στο Χρηματιστήριο και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα