Ελβετία: Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,75%

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 11:07

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τρίτη φορά, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, καθώς το κόστος του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών, ώθησαν την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Τα μέλη της Swiss National Bank και ο πρόεδρός της, Jean-Pierre Roth, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια τριών μηνών, Libor, στο 0,75%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της, στη Ζυρίχη. Η απόφαση, συνέπεσε με τις προβλέψεις των 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

«Η οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να προχωρήσει η Swiss National Bank σε αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Henrik Gullberg, οικονομολόγος της 4Cast Ltd., στο Λονδίνο.

Οι οικονομολόγοι στις ελβετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UBS AG και της Credit Suisse Group, έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελβετίας το 2005, τρεις φορές το τελευταίους επτά μήνες, καθώς η ανάπτυξη στις 12 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Ελβετίας, συρρικνώνεται. Η οικονομία της Ελβετίας ύψους 350 δισ. δολ., η έβδομη μεγαλύτερη της Ευρώπης, δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε τους προηγούμενους από αυτούς τρεις μήνες.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο και η ιταλική εισήλθε σε ύφεση. Μαζί, οι δύο χώρες αγοράζουν περίπου το 30% των ελβετικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Joseph Deiss, είπε τον μήνα που πέρασε, ότι η ανάπτυξη φέτος, ενδέχεται να μην φθάσει τον στόχο του 1,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα.

Το ελβετικό φράγκο, υποχώρησε κατά περίπου 11% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, φθάνοντας στο 1,2740 δολ., στις 8:46' π.μ., στη Ζυρίχη, καθώς η οικονομική ανάπτυξη υστέρησε της αντίστοιχης των ΗΠΑ και η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κατέστησε τα περιουσιακά στοιχεία στο αμερικανικό νόμισμα, πιο ελκυστικά. Εναντι το ευρώ, το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε στο 1,5387.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα