Π. Σκουρλέτης: Πολυδιάστατη η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 13:03
UPD:13:03
Eurokinissi/ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στον «πολυδιάστατο» χαρακτήρα της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, το οποίο πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.

«Οδεύουμε προς μια απελευθερωμένη αγορά, όπου η Ελλάδα θα είναι ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα συνολικά για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και επισήμανε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία των αλλαγών, που θα φέρουν τους λαούς της περιοχής κοντά.

«Μας ενδιαφέρει η αξιοπιστία των υπηρεσιών ενέργειας, οι οποίες πρέπει να είναι στη διάθεση όλων. Κι έχουμε κάνει ουσιαστικά και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε με νόημα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την περιορισμένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι «οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η Ελλάδα στην προώθηση των ΑΠΕ, είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη». «Δεν έχουμε κάνει τα αναγκαία βήματα που θα καθιστούσαν τα νησιά μας ενεργειακά αυτάρκη. Πάντως προωθούμε σχέδια, πιλοτικά σε μεγάλο βαθμό, προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε, σχετικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σημαντικό είναι πώς θα καταφέρουμε να αποθηκεύσουμε αυτή την ενέργεια και προς αυτή την κατεύθυνση, σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται συνέδριο με τη συμμετοχή του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Γκάμπριελ.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, στο Λουξεμβούργο, σε μια σύνοδο υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, συζητήθηκε γιατί οι ΑΠΕ να είναι πιο ακριβές στην Ευρώπη. «Οπότε πρέπει να δούμε και τις στρεβλώσεις που δεν προωθούν αυτές τις μορφές ενέργειας. Να δούμε το θέμα των τιμών» εξήγησε.

Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, την προώθηση των έργων του TAP καθώς και στη έμφαση που δίνεται στις προοπτικές υλοποίησης του IGB, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Ειδική μνεία έκανε και σε άλλα σχέδια που μελετώνται - πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και εντός της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό βάρος.

«Ζητούμενο είναι πως θα συνδέσουμε την Κύπρο, το Ισραήλ με την Ε.Ε., μέσα από συνεργασίες στην περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ως ενεργειακός κόμβος, που διακρίνεται για τη σταθερότητά τoυ σε έναν ασταθή κόσμο» υπογράμμισε.

Αναφορά έκανε και στον αγωγό East Med, ο οποίος θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ο αγωγός Εast Med εξετάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ μελετάται και η εναλλακτική λύση των σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG» διευκρίνισε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι αν η Ε.Ε. επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια δεν αρκεί η - μέχρι σήμερα - συμβολή της στην περιοχή. Απαιτείται - πρόσθεσε - ουσιαστική εμπλοκή της, με ουσιαστική βοήθεια προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Λακκοτρύπης: Μεγαλύτερη πρόοδος στο κοίτασμα της Αφροδίτης

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπενθύμισε ότι «μετά τις σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου, από το Μάρτιο του 2015 έχουμε ανάπτυξη, ενώ το α` τρίμηνο του 2016 ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής».

Αναφέρθηκε επίσης, στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο που απέδειξε ότι υπάρχει κι ένα νέο κοίτασμα, πλέον του γνωστού. Η νέα ανακάλυψη, το κοίτασμα Ζορ, συνδέθηκε με την υποθαλάσσια κοιλάδα του Ηροδότου.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, «αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος και στο κοίτασμα της Αφροδίτης. Οι συνθήκες στην έρευνα είναι δύσκολες αλλά θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις στο τέλος του χρόνου. Και στο κοίτασμα Ζορ, στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης προβλέπονται άδειες μέσα στο 2017 καθώς και νέες ανακαλύψεις από τα ήδη αδειοδοτημένα τεμάχια… ενώ υπάρχουν σχέδια και για νέες γεωτρήσεις».

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για την Ε.Ε. και μπορεί να αποτελέσει πηγή εφοδιασμού για την Ευρώπη, πρόσθεσε και κατέληξε: Η Κύπρος απολαμβάνει εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονές της, έχει συμφωνίες και στενή συνεργασία με την Ελλάδα, και αυτές οι υποδομές θα οδηγήσουν στην ΕΕ μέσω της IGE

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα