Δημοσίευση των ισολογισμών στο πρώτο τρίμηνο ζητά η Ε.Κ.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισηγμένες
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 12:51

Την υποχρέωση όλων των εισηγμένων εταιρειών να δημοσιεύουν ισολογισμούς εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα ζητήσει με εισήγησή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της επιτροπής, Αλέξιος Πιλάβιος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα δημοσίευσης ισολογισμών ακόμη και τον Ιούνιο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ε.Κ. ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισηγμένες και συγκεκριμένα σε βασικούς μετόχους, μέλη των δ.σ., διευθυντικά στελέχη αλλά και συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας έως και τρίτου βαθμού των παραπάνω, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν κάποιος από αυτούς λάβει κεφάλαια από τα ταμεία της εταιρείας με τη μορφή πιστώσεων προκαταβολών ή δανείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα ακολουθήσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αντίστοιχα, έκτακτοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν εάν λείπουν χρήματα ή τίτλοι πελατών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Τέλος, ο κ. Πιλάβιος ανακοίνωσε πως η Ε.Κ. θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να επιτραπεί στις εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ο δανεισμός έως και του 35% του ενεργητικού τους. Στόχος της πρότασης, όπως υπογράμμισε ο κ. Πιλάβιος, είναι να δοθεί ακόμη ένα κίνητρο στις ΑΕΕΧ προκειμένου να εισάγονται στο Χ.Α., μετά τη σημαντική συρρίκνωση του κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα