400 ραντεβού 23 εισηγμένων με ξένα funds

Θετική και πολλά υποσχόμενη η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 10:52
UPD:10:52
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Περισσότερες από 400 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο μεταξύ ξένων διαχειριστών και εκπροσώπων 23 εισηγμένων εταιρειών, στη διάρκεια του 5ου Investment Greek Forum που συνδιοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Στο φετινό forum παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό της Νέας Υόρκης οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε κλίμα εμπιστοσύνης, αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προωθούνται οι αποφάσεις που την ακολουθούν. Οι εισηγμένες εταιρείες και οι συμμετέχοντες της ελληνικής αγοράς είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προοπτικές της οικονομίας και των επιμέρους επιχειρήσεών τους στους παριστάμενους θεσμικούς επενδυτές» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν και τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά: Σταθερή συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών, τόσο σε όρους κεφαλαιοποίησης όσο και σε όρους ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, με τις κεφαλαιακές ροές από το εξωτερικό να είναι θετικές για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί επενδυτές, σε όρους τοποθέτησής τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σε 12,9% το 2016, από 11,8% το 2015.

Η ελληνική αγορά, ενώ διαθέτει ρευστότητα, απόλυτα συγκρίσιμη με αυτή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών (σε όρους turnover velocity), έχει σημαντικά περιθώρια σύγκλισης σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, αφού προσεγγίζει μόλις το 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν ιδιαίτερα θετικά για το 2015. Ειδικότερα, ογδόντα εταιρείες παρουσίασαν κέρδη, εξήντα δύο περιόρισαν τις ζημιές τους, η κερδοφορία βελτιώθηκε (EBITDA +17%), ο κύκλος εργασιών μειώθηκε οριακά κατά 4% και, τέλος, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός παρουσίασε και αυτός μείωση (-6%).

Ταυτόχρονα, η σύγκριση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του 2016 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι επίσης ιδιαίτερα θετική».

Συνθήκες σταθερότητας

Για τη δημιουργία συνθηκών αποκατάστασης και σταθερότητας, αλλά και σοβαρών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, «εφόσον όμως συνειδητοποιήσουμε όλοι, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις τη σημασία και ανάγκη της υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και να διεκδικήσει την ανάπτυξη που δικαιούται.

Η παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη στο φετινό forum λειτούργησε καταλυτικά στην επίπονη, αλλά αναγκαία, διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας, ενώ η συμμετοχή των αξιόπιστων και υγιών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε έναν ευρύ κύκλο θεσμικών και ιδιωτικών διεθνών επενδυτικών οίκων».

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Το «παρών» στο ελληνικό επενδυτικό διήμερο στις ΗΠΑ έδωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και διανοίγονται καλές προοπτικές για το μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρηματιστηριακή αγορά εν γένει.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας ακολουθώντας τόσο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τους Κανονισμούς και τις κοινές Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές όσο και ένα αξιόπιστο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο εποπτικό μας καθήκον, ταυτόχρονα όμως προωθούμε και λύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της εισαγωγής νέων εναλλακτικών προϊόντων».

Επιφανείς οικονομολόγοι διεθνών και ελληνικών τραπεζικών ομίλων, εκπρόσωπος του International Finance Corporation - World Bank Group και θεσμικοί επενδυτές συμμετείχαν στην εκδήλωση με τοποθετήσεις τους.

«Η ελληνική οικονομία με μια ματιά»

Στο πλαίσιο του forum διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η ελληνική οικονομία με μια ματιά». Στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγών και ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και θα ήταν εξαιρετικά σημαντική πρόοδος για την οικονομία εάν το ποσοστό αυτό έφτανε τα επίπεδα της Πορτογαλίας, ήτοι στο 20%.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που άπτονται της εγχώριας οικονομίας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι αυτή θα ανακτήσει τον δυναμικό της χαρακτήρα και τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: κατ’ αρχάς τη ναυτιλία και τον τουρισμό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι προσφέρονται για ανάπτυξη, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τα υλικά - κατασκευές και ο τομέας της υγείας.

«Φυσικά ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας - μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας στους δύο Έλληνες είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνιστά σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, μεταξύ άλλων, αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα συμφωνημένα, γεγονός που έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα