Ρέγκλινγκ: Δεν βλέπω κίνηση για χαμηλότερα πλεονάσματα

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 21:57
UPD:23/06/2016 13:46
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας, είπε ότι «οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε πως η δημοσιονομική εξυγίανση που γίνεται μέσα από περικοπές δαπανών είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη από την εξυγίανση που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των φόρων» (φωτ. αρχείου). 

«Δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει η συμφωνία για τα πλεονάσματα, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι «τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ευαίσθητη πολιτικά περιοχή» τα εργασιακά και παραδέχθηκε ότι ζητήματα σαν και αυτό προκαλούν αντιδράσεις. Κάλεσε ωστόσο την Αθήνα να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, σημειώνοντας ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις, το Βερολίνο μείωσε την ανεργία.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, παρατήρησε ότι «δεν τις υποστηρίζουν πολλοί», επικαλούμενος δημόσιες δηλώσεις υπουργών, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας, είπε ότι «οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε πως η δημοσιονομική εξυγίανση που γίνεται μέσα από περικοπές δαπανών είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη από την εξυγίανση που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των φόρων». 

«Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μεγάλες εξοικονομήσεις που επιτυγχάνονται μέσω των φόρων, και όταν κανείς δει τις αυξήσεις των φόρων αυτές δεν γίνονται με διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα ήταν και πάλι πιο αποτελεσματικό, αλλά ανεβάζοντας τα ποσοστά. Αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος. Αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω από άλλες χώρες  που πέρασαν κρίση, ότι συχνά αυτό είναι το αναπόφευκτο πρώτο βήμα γιατί οι εναλλακτικές, δηλαδή η περικοπή δαπανών, είναι πολύ πιο δύσκολη», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς για το κόστος που είχε για την ελληνική οικονομία η περίοδος Βαρουφάκη ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς, «το κόστος ήταν πολύ μεγάλο» και ενδεχομένως ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

«Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δισ. ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δισ. ευρώ», εκτίμησε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα