Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 11:01
UPD:11:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να κατοχυρώσει τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, εν μέσω των προσδοκιών για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 608,47 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,11% στις 1.668,77 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 9,57 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και εννέα διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,54% στις 723,87 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 1,91%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,91% και η Alpha Bank κατά 0,92%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 0,71%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 2,50% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Grivalia Properties, METKA, Mυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 1% υποχωρούν και οι ΔΕΗ, Τιτάνας και Viohalco.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σήμερα αναμένεται - εκτός απροόπτου - η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver - εξέλιξη, η οποία θα δώσει ισχυρή ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται και πρόσθεσε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγχρόνως, το προληπτικό «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας, αποφάσισε η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Νew Europe.

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, τόνισε από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist, το οποίο διοργανώνεται στην Aθήνα. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο - εννέα αντί για τρεις μήνες.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, η Ευρωζώνη επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα με περισσότερα μέτρα για το χρέος». Το γεγονός - συμπλήρωσε - ότι η Ευρώπη δεν εφαρμόζει εμπροσθοβαρώς τις παρεμβάσεις για το χρέος, δεν είναι επειδή διστάζει να δώσει ανάσα στην Ελλάδα, αλλά το αντίθετο. «Αποτελεί σημάδι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με τα χρόνια» συνέχισε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα