Συνεχίζεται το ράλι στην Ευρώπη

Η αγορά αγνοεί το ακριβό πετρέλαιο
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:08:38

ΤΑ ΚΕΡΔΗ μετοχών εταιρειών τεχνολογίας έδωσαν τον τόνο στη Wall Street καθώς το γενικότερο κλίμα διατηρήθηκε επιφυλακτικό λόγω απουσίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης αλλά η Ευρώπη κατέγραψε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 12,28 μονάδες, ποσοστό 0,12%, φθάνοντας στις 10.578,65 μονάδες. Με άνοδο 14,23 μονάδων, ποσοστό 0,69%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.089,15 μονάδες.

Οι ενθερρυντικές ειδήσεις για τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών βοήθησαν το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ανακάμψει ελαφρώς από την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία για πτώση του δείκτη δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης.

Το κλίμα στη Wall Street βελτιώθηκε από πολλές αναφορές συγχωνεύσεων τις οποίες οι επενδυτές εξέλαβαν ως ένδειξη ότι οι μετοχές παραμένουν ακόμη σε λογικά επίπεδα.

Οι μετοχές της Sun Microsystems, Apple Computer και eBay ήταν μεταξύ των κερδισμένων που έδωσαν ώθηση στο Nasdaq. Σε επίπεδο εταιρικών κερδοφοριών η Goldman Sachs ανακοίνωσε ραγδαία πτώση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της αλλά η μετοχή της αυξήθηκε κστά 2,2% συνιστώντας ότι οι επενδυτές δεν εξεπλάγησαν από τις αναφορές.

Ανάμεσα στα blue chips η HoneyWell International Inc. ήταν πρωταγωνίστρια μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων του Dow με τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 1,5%.

Αρχικά οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις αλλά στη συνέχεια ανέκτησαν μέρος τις απώλειες λόγω κερδών σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας και μερικών μετοχών ευαίσθητων στις εξελίξεις στον οικονομικό κύκλο που είχαν ακολουθήσει πτωτική τροχιά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα επανέφεραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας χάρη στην εκτίναξη των τιμών του χαλκού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μετοχή της BHP Billiton κέρδισε 4,2%, της Rio Tinto 3,9% και της Anglo American 2,6%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.137,97 μονάδες αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το ρεκόρ τριετίας των 1.139,67 μονάδων. Ο DJ Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 3.160 μονάδες.

Και οι δύο δείκτες ευνοούνται από τον Dow ο οποίος ενισχύεται ελαφρώς μετά το κλείσιμο της Ευρώπης. Ο Nikkei ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχή ημέρα κερδίζοντας 0,5% στις 11.416,38 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα