Bank of America: 3 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίου στην Construction Bank

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 09:47

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την απόκτηση μεριδίου στην China Construction Bank, αντί του ποσού των 3 δισ. δολ., έκλεισε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, Bank of America Corp., προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά από ξένη τράπεζα στην μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα.

Η Bank of America θα επενδύσει 2,5 δισ. δολ. για μερίδιο 9% και θα αγοράσει 500 εκατ. δολ. σε μετοχές αργότερα μέσα στο έτος, κατά τη δημόσια εγγραφή της κινεζικής τράπεζας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας. Η Construction Bank, η τρίτη σε μέγεθος δανείστρια της Κίνας, σκοπεύει να αντλήσει 5 δισ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή.

«Είναι λογικό για μία τράπεζα των ΗΠΑ να προσπαθεί να προσανατολιστεί στον τραπεζικό τομέα της Κίνας», ανέφερε ο Bryan Yip, ο οποίος διαχειρίζεται 3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Standard Life Investments Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Είναι μία αγορά που δεν αντέχεις να χάσεις».

Την Bank of America, ξεπερνά σε εξαγορές στην Κίνα, η HSBC Holdings Plc, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και η Citigroup Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Αγοράζουν μερίδια σε δανείστριες και δημιουργούν εταιρείες venture για πιστωτικές κάρτες στην Κίνα, όπου οι καταθέσεις αποτελούν πλέον του 1,5 τρισ. δολ., μετά την ανάπτυξη της χώρας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με ρυθμό 9,5%.

Η Bank of America έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της στην Construction Bank στο 19,9% τα επόμενα 5,5 χρόνια, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας στις ΗΠΑ, Bob Stickler, αρνήθηκε, ότι οι επιπλέον μετοχές θα αγοραστούν στην τιμή που έχει οριστεί για τη δημόσια εγγραφή της Construction Bank, όπως νωρίτερα είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Wall Street Journa.

Οι μετοχές Bank of America έχουν υποχωρήσει 1,2% φέτος, έναντι πτώσης 3,6%, που έχουν σημειώσει οι 82 μετοχές των εταιρειών, που απαρτίζουν τον S&P 500 Financials Index. Χθες, στη Ν. Υόρκη, οι μετοχές της υποχώρησαν 17 σεντς, για να κλείσουν στα 46,43 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα