Ελαφρά ανάκαμψη του ευρώ

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 12:49

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου ύστερα από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/17/1062401.htm .

Θετικά επηρεάζει το ενιαίο νόμισμα η δήλωση του Κλάους Λίμπσερ, μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα δεν σχεδιάζει να προβεί σε μείωση των επιτοκίων.

Στις 12:39 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2129 δολάρια, έναντι 1,2108 δολαρίων αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 1,2134 δολάρια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η πολιτική αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια στο ευρώ να κερδίσει περισσότερο έδαφος έναντι του βασικού του ανταγωνιστή.

«Δεν υπάρχουν και πολλές εξελίξεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές του ευρώ», εκτιμά στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets. «Πολλά είναι τα ευρωπαϊκά οράματα που αποδείχθηκαν ουτοπικά», καταλήγει ο αναλυτής της RBC. Το ενιαίο νόμισμα δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ύφεσης στην Ιταλία, την υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από το Ευρωσύνταγμα.

Από τις αρχές του έτους, το δολάριο είναι ενισχυμένο κατά 12% έναντι του ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 1999, τότε που έκανε το «ντεμπούτο» του το ενιαίο νόμισμα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα