ΟΤΕ: Στη Βουλή η τροπολογία για την εθελούσια έξοδο

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 17:58
UPD:18:01

Kατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου προσωπικού. Οπως επισημαίνεται, "με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται το μέλλον του Οργανισμού και γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία».

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου μπορούν να ενταχθούν όσοι συνταξιοδοτούνται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι 31-12-2012. Σε όλους αυτούς θα αναγνωριστεί τόσος πλασματικός χρόνος ασφάλισης, όσος απαιτείται για το σκοπό θεμελίωσης δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη αίτηση απόλυσης εντός προθεσμίας τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, ενώ η απόλυση συντελείται εντός προθεσμίας 12 μηνών.

Για την αναγνώριση και τον υπολογισμό του πραγματικού αλλά και του πλασματικού χρόνου, εκδίδεται σχετική απόφαση από το ΤΑΠ-ΟΤΕ, στην οποία θα πρέπει να μνημονεύεται και το κόστος που αφορά στις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, δηλαδή η αναγνώριση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, θεμελιώνεται δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης την επομένη μέρα της απόλυσης και αρχίζουν να καταβάλλονται κανονικά οι ανάλογες παροχές.

Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος, στο άρθρο 4 της τροπολογίας διευκρινίζεται ότι θα βαρύνει τον ΟΤΕ και το ελληνικό Δημόσιο. Όπως έχει ανακοινωθεί, το Δημόσιο θα καλύψει το έλλειμμα που θα προκύψει στο ΤΑΠ-ΟΤΕ με τη μεταβίβαση μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η υπόλοιπη δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή του προγράμματος, βαρύνει τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει περίπου το 20% της δαπάνης για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και το υπόλοιπο ο ΟΤΕ.

Στο άρθρο 5 της τροπολογίας διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος υποβάλει αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά τελικά δεν θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης, η γενόμενη απόλυση ανακαλείται και ο απολυθείς επανέρχεται στην υπηρεσία, από την οποία αποχώρησε λόγω απολύσεως, εντός μηνός από της κοινοποιήσεως σ’ αυτόν του σχετικού εγγράφου.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα