Σουηδία: Περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης, μείωση των επιτοκίων

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 11:19

ΣΤΗ μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, περισσότερο απ'ο,τι αναμενόταν, κατά μισή μονάδα και στο 1,5%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης, εξ αιτίας της υποχώρησης της ζήτησης στην Ευρωζώνη των 12.

Η Riksbank, μείωσε τον δείκτη επαναγοράς από το 2% και κάτω από τον αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Η τράπεζα, σύμφωνα με τους 11 από τους 14 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, θα μείωνε τα βασικά επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Τρεις μόνο προέβλεψαν τη μείωση στο 1,5%.

«Η τράπεζα βλέπει πολύ χαμηλό πληθωρισμό και δεν θα χρειαστεί να κάνει και νέα μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο Robert Bergqvist, οικονομικός αναλυτής της SEB Merchant Banking, στη Στοκχόλμη και πρώην επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της νομισματικής πολιτικής της Riksbank, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, επίσης, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 1,9% φέτος, από 3,2%, καθώς υποχωρεί η ανάπτυξη των εξαγωγών, αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης από τις 12 χώρες της Ευρώπης, που συναλλάσσονται με το ευρώ. Η οικονομία της Σουηδίας, ύψους 355 δισ. δολ., αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,4% το πρώτο τρίμηνο, τον μισό από την πρόβλεψη της τράπεζας στις 15 Μαρτίου.

Η σουηδική κορώνα υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στα 9,265 έναντι του ευρώ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Thomas Oestros, τα σωματεία των εργαζομένων και οι οικονομολόγοι ζήτησαν φέτος τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κάτι που θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το μερίδιο των ανέργων ή των υπό εκπαίδευση Σουηδών, αυξήθηκε στο 7,6% τον Μάϊο, από 7%, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα