Ανοικτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός: Σε δύο μήνες η ενεργοποίηση

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 20:42
UPD:20:42
REUTERS/DADO RUVIC

Μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού,οι υπαχθέντες στα προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς να χρειαστεί να λάβουν προκαταβολή καταθέτοντας ισόποση εγγυητική επιστολή.

Σε περίπου δύο μήνες εκτιμάται η ενεργοποίηση του Ανοικτού Καπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account), ο οποίος θα διατηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέσω του λογαριασμού αυτού, οι υπαχθέντες στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς να χρειαστεί να λάβουν προκαταβολή καταθέτοντας ισόποση εγγυητική επιστολή.

Με τη χρήση του escrow account, ο επενδυτής θα μπορεί να αποπληρώσει τους προμηθευτές του μέσω του λογαριασμού. Έστω ότι επενδυτής εντάσσεται για χρηματοδότηση του επενδυτικού του σχεδίου ύψους 100.000 ευρώ με 50% ενίσχυση.

Με βάση τον Οδηγό Εφαρμογής της δράσης, αιτήματα πληρωμής  μπορεί να υποβάλει όταν έχει υλοποιήσει το 25%, το 50% και το 100% της αξίας του επενδυτικού του σχεδίου.

Με την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου ο κάθε επενδυτής δηλώνει στον ΕΦΕΠΑΕ αν θα κάνει χρήση του Καταπιστευτικού Λογαριασμού. Στην περίπτωση καταφατικής απάντησης δημιουργείται μερίδα στο όνομα του δικαιούχου στον Καταπιστευτικό Λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατατίθεται ποσόν ίσο με την προκαταβολή, δηλαδή το 40% της κρατικής ενίσχυσης που έχει εγκριθεί για το επενδυτικό του σχέδιο.

Ο επενδυτής δεν μπορεί να κάνει ανάληψη του ποσού αυτού.

Ο τρόπος που λειτουργεί ο λογαριασμός είναι ο εξής:
O επενδυτής πρέπει να συγκεντρώσει τιμολόγια αξίας ίσης με το ελάχιστο ποσό που του επιτρέπει να κάνει αίτημα ενδιάμεσης πιστοποίησης.

Στο παράδειγμά μας, ο επενδυτής μπορεί να ζητήσει αίτημα πιστοποίησης όταν συγκεντρώσει το 25% της αξίας του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Περίπτωση χρήσης του Καταπιστευτικού Λογαριασμού: Ο επενδυτής καλείται να εξοφλήσει στους προμηθευτές το 50% του κάθε τιμολογίου και το συνολικό ΦΠΑ, εφόσον ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος.

Στη συνέχεια υποβάλλει ενδιάμεσο αίτημα επαλήθευσης/ πιστοποίησης δαπάνης στον ΕΦΕΠΑΕ για τα τιμολόγια, η καθαρή αξία των οποίων αθροίζεται στο 25% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του. Τα τιμολόγια αυτά είναι «επί πιστώσει» και είναι μερικώς εξοφλημένα.

Ο ΕΦΕΠΑΕ διενεργεί επαλήθευση με την οποία ελέγχει:
1. Αν τα τιμολόγια αφορούν δαπάνες του εγκεκριμένου Τεχνικού Παραρτήματος,
2. Αν οι πληρωμές για κάθε τιμολόγιο αντιστοιχούν στο 50% της καθαρής αξίας και τον συνολικό ΦΠΑ
3. Αν οι πληρωμές έχουν διενεργηθεί με τον ορθό τρόπο και εντός της επιλέξιμης περιόδου

Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω και ο επενδυτής είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος, τότε ο ΕΦΕΠΑΕ δίνει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εμβάσει από τον λογαριασμό του επενδυτή στον λογαριασμό των προμηθευτών το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των τιμολογίων. Με αυτόν τον τρόπο εξοφλούνται τα τιμολόγια πλήρως.

Περίπτωση ΜΗ χρήσης του Καταπιστευτικού Λογαριασμού: Ο επενδυτής πρέπει να εξοφλήσει προκαταβολικά τη συνολική αξία των τιμολογίων (καθαρή αξία + ΦΠΑ) για να λάβει το 50% της επιχορήγησης.

Τα χρήματα αυτά μπορεί να είναι ίδιοι πόροι ή δανειακοί ή και προκαταβολή που έχει λάβει έναντι εγγυητικής επιστολής τραπέζης ή και συνδυασμός όλων αυτών.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα