Market Beat: Συνέχεια στην αναζήτηση του τοπικού πυθμένα μετά τη γενικευμένη πίεση

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 10:48
UPD:10:48
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Όταν αποδεικνύεται ότι μια ανοδική αντίδραση είναι παγίδα για όσους την υλοποίησαν και όσους την «πίστεψαν», τότε τα πράγματα αναφορικά με την επικρατούσα καθοδική τάση (αλυσίδα έξη πτωτικών συνόδων) είναι καλύτερα, και για τις τιμές των μετοχών χειρότερα. Στον αστερισμό της ανησυχίας λόγω Brexit οι αξίες της περιφέρειας της Ευρώπης πιέζονται και αυτό αφορά στον εισαγόμενο κίνδυνο. Αλλά υπάρχουν και δεδομένα από την εσωτερική οικονομική δραστηριότητα που δικαιολογούν τις πιέσεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι παρατηρήσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση της  Goldman Sachs με τους τραπεζίτες, εξ αφορμής των οικονομικών αποτελεσμάτων που εμφάνισαν οι συστημικές τράπεζες, μέτρησαν στη διαμόρφωση στάσης. Ειδικά τις μέρες που οι τράπεζες στην Ευρώπη βρίσκονται σε επενδυτική δυσμένεια.

Εδώ, πολλά εξαρτώνται από το φρόνημα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και την εμπιστοσύνη τους στις Τράπεζες, που κατάφεραν να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και τις μικρότερες ζημιές από δάνεια. Ωστόσο οι καταθέσεις μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο και η εικόνα του ενεργητικού είναι μικτή.

Οι θεσμικοί χθες στο ΧΑ εκτόνωσαν την κληρονομημένη ανοδική ορμή σε λιγότερο από δυο ώρες. Και το έριξαν στις ρευστοποιήσεις, που πήραν γενικευμένη μορφή με το ταμπλό να θυμίζει  τη σύνοδο της Δευτέρας. Οδηγοί της πτώσης οι Τράπεζες, από υπερασπιστές της ανόδου στο πρώτο μέρος, ενώ μια μόνο μετοχή του 25άρη κατάφερε να κλείσει με κέρδη +0,35% την ΕΥΔΑΠ.

Η συνεδρίαση χθες άφησε όλους όσοι αισιοδόξησαν μετά την ενδοσυνεδριακή αντίδραση της Τρίτης, στα κρύα του λουτρού. Από εκεί που η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών εμφάνισαν θετική μεταβολή, σαν συνέχεια της ανόδου την προηγούμενη μέρα, και ο ΓΔ έδειχνε ικανός να ξεπεράσει τις 600 μονάδες, στις 12:23 το risk on έγινε risk off με το πάτημα ενός αόρατου κουμπιού. Μια καθοδική δυναμική εγκαταστάθηκε και οι αγοραστές ανάγκασαν τον ΓΔ από τις 598 μονάδες στις 12:22 να βρεθεί σε τρία λεπτά στις 594 με οριακή άνοδο. Στις 13:20, δηλαδή μετά από μια ώρα συναλλαγών με ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδα πάνω στο κλείσιμο της Τρίτης, οι πιέσεις μεγάλωσαν και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες εμφάνιζαν απώλειες. «Άμυνα» κρατούσαν οι Τράπεζες και για αυτό οι επενδυτές δεν εμφάνισαν πανικό παρά μόνο όταν ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 587 μονάδες.

Ήταν και ο τζίρος  χαμηλός στο πρώτο μέρος, σαν να λες και ήταν σχέδιο για να καθησυχάσουν οι ισχυροί θεσμικοί εκείνους που αναθάρρησαν, όταν θεώρησαν, μαζί και η στήλη, πως ήταν δυνατή η αποτροπή της συνέχειας στην κατηφόρα. Γιατί χθες από το πρωί οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν αρχικά πτωτικά, αλλά γρήγορα γύρισαν σε άνοδο και τα futures για τους δείκτες στην Ευρώπη έδειξαν ανοδικό ξεκίνημα που έγινε στη συνέχεια ώριμη ανοδική σύνοδος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τη θετική αντίδραση των επενδυτών στις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,19% στις 17.641,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,18% στις 4.834,93 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,18% στις 2.071,61 μονάδες.

Δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο διατηρείται αμετάβλητο στο 0,25% - 0,50%, όπως και αναμενόταν, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της προόδου της εγχώριας αγοράς εργασίας αλλά και οι ευρύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, κατέστησαν επιφυλακτικούς τους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μάλιστα, η πλειονότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed εκτίμησε ότι εντός του 2016, θα πραγματοποιηθεί μόλις ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων, έναντι δύο γύρων, όπως αναμενόταν αρχικά. «Το Brexit αποτελεί έναν εκ των παραγόντων, βάσει των οποίων λάβαμε τις σημερινές μας αποφάσεις, καθώς ενδεχομένως θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Tζάνετ Γέλεν.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,46% στα 47,78 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,03% στα 48,82 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις από τον κλάδο των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για έβδομη φορά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών.

Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας υποχώρησε κατά 1,4% καθώς στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκε πτώση κατά 0,1%, της κοινής ωφέλειας κατά 0,8% και των ορυχείων κατά 11,5%. Η βιομηχανική παραγωγή επλήγη από την ισχυροποίηση του δολαρίου, την αδύναμη ανάπτυξη και τις χαμηλές τιμές εμπορευμάτων (commodities).

Παράλληλα, κατά 0,4% αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση (0,3%) για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες.

Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση κατά 0,1% ενώ εξαιρουμένων των προαναφερθέντων κλάδων, κατέγραψαν άνοδο κατά 0,8%.

Στο μέτωπο του Brexit, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 5.966 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,92% στις 9.606 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 4.171 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,97% στις 323,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Inditex εμφάνισε κέρδη κατά 5,50% και της H&M κατά 2,31%, στον απόηχο των θετικών οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα, «βουτιά» της τάξης του 12% σημείωσε η Aveva Group, μετά τον άδοξο τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Schneider Electric.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,32% στα 48,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,98% στα 49,35 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

H έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγούσε σε μείωση της γερμανικής ανάπτυξης κατά 0,5% του ΑΕΠ, εκτιμά από την πλευρά του, το Οικονομικό Ινστιτούτου της Γερμανίας, DIW. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ινστιτούτου, το Brexit θα συνεπαγόταν αύξηση των εμπορικών εμποδίων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεγέθους των γερμανικών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, η γερμανική οικονομία θα στερούταν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι εκτιμώνται στο 0,5% του ΑΕΠ. «Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας πιθανώς, θα παραμείνει εύρωστη και αυτό και το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Συγχρόνως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου - Απριλίου, η ανεργία διολίσθησε στο 5% έναντι 5,1% το τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου και 5,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο μεταξύ, αύξηση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, στον κλάδο των αγαθών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 172,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 153 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια ώρα, το μέγεθος του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1% στα 142,8 δισ. ευρώ.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 659 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 3% στα 577,7 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ανήλθε στα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 67,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Στη Γαλλία, βελτίωση εμφάνισαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή, δεχόμενες ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες. Ο εναρμονισμένος δείκτης ενισχύθηκε τέλος, κατά 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,1% τους προηγούμενες τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος).

Στα εταιρικά νέα, θετικά οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο β’ τρίμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2016) η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού Hennes & Mauritz (Η&Μ). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% στα 54,34 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 53,23 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των καταστημάτων, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε σε 4.077, έναντι 3.639 το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Tον Μάιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% έναντι αύξησης 10% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τέλος, αυξημένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, η Inditex SA, η οποία διακινεί τα προϊόντα της αλυσίδας ρούχων Zara. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα 554 εκατ. ευρώ έναντι 521 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 12% στα 4,88 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 547 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,84 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, η διασπορά των πιέσεων άλλαξε. Σε καθεστώς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του ταμπλό στις δυο πρώτες ώρες. Αυτό υπαγόρευσε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η θετική στάση των επενδυτών έναντι των μετοχικών αξιών, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην Ευρώπη, για ένα μικρό σχετικά διάστημα. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν αρχικά μια άνοδος της τάξης του +1% σε συμφωνία με την ισοδύναμη αλλά σταθερή άνοδο των τιμών που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Τα πράγματα ωστόσο στην αγορά των Αθηνών άλλαξαν από την ώρα που ο ΓΔ χτύπησε οριακά κάτω από τις 600 μονάδες και ο 25άρης στις 163.  Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν θετικά σήμερα επιβάλλοντας μειωμένης ισχύος πτώση ως το μέσο της διαπραγμάτευσης και παρά πάνω. Αλλά, όταν τις γονάτισαν οι πιέσεις η καθοδική ορμή  απέκτησε γενικευμένα χαρακτηριστικά. Σταδιακά η μία μετά την άλλη άρχισαν να αυξάνουν το ποσοστό των απωλειών τους και οι δείκτες από τις 12:06 ως το πέρας των συναλλαγών κινήθηκαν με νευρικότητα μεν σταθερά καθοδικά δε και με τις δημοπρασίες απώλειες που ήταν της τάξης του -2,5% για τον ΓΔ έγιναν -3% όπως και του 25άρη το -3% στις 17:00, εξελίχθηκε σε -3,74%. Ο ΓΔ και σήμερα όχι μόνο δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 595 μονάδες αλλά έκλεισε 20 μονάδες χαμηλότερα.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο κατώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία που στο πρώτο δίωρο ήταν πλάγια και μετά καθοδική, κρατώντας τους μόνιμα σε αρνητικό πεδίο μετά τις 13:20.  Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε 96 λεπτά μετά το άνοιγμα και μέγιστο ήταν οι 599,80 από 593,42 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 162,89 από 160,65 μονάδες.  Αξίζει αναφοράς ότι το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο των δεικτών αναιρέθηκε από την βουτιά τους στις δημοπρασίες και για αυτό οι τιμές κλεισίματος είναι οριακά ψηλότερά των ελάχιστων ως τις 17:20. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις δημοπρασίες και  ήταν οι  575,40 από 580,06 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 154,73 από 156,10 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο δεν υποχώρησαν απότομα με σκαλοπάτια χαμηλών παρά μόνο μια φορά στο πρώτο μέρος. Στο κλείσιμο, για τον ΓΔ και τον 25άρη, επέδρασαν οι δημοπρασίες και έγινε κάπως χαμηλότερα από το επίπεδο που τον άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ήταν συνεδρίαση που ενώ δεν το έδειξαν οι θεσμικοί αρχικά έσπρωξε την αγορά σε επίπεδα της ακόμα χαμηλότερα προς το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ανοίξει ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε με  ακριβώς πλήρη αντιστροφή των χθεσινών δεδομένων όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 10) με ένα αμετάβλητο την ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 5 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 56,082 από 66,977 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 30,87 από 49,50 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος εκτινάχθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 55% από 73,88% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,38%, ο CAC είχε μεταβολή +1,65%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,33%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική έναρξη που εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,31% και στον S&P500 κέρδη +0,35%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,02% και έφθασε στις 575,52 από 593,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,78 από 160,79 με μεταβολή -3,74%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 3,0 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,20 τον 25άρη αφήνοντάς τους πλάι στο κατώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Χημικών +3,68% από +0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -6,06% από +0,99%, Τηλεπικοινωνιών -5,45% από -1,79%, Πρώτων Υλών -5,11% από +3,27%, Τραπεζών -4,86% από +0,07%, ο 25άρης -3,74% από -0,10%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,35% από +0,66%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,17% από -3,03%, ο ΓΔ -3,02% από -0,19%, Μέσων Ενημέρωσης -2,67% από -6,25%, Πετρελαίου Αερίου -2,52% από -0,80%, Ακίνητης Περιουσίας -2,29% από +0,26%, Ταξίδια Αναψυχή -2,15% από +0,21%, Τεχνολογίας -2,09% από +0,75%, Τροφίμων Ποτών -2,05% από +1,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,96% από +1,63%, ο FTSEM -1,87% από +0,14%, Κοινής Ωφέλειας -1,44% από +1,78%, και Εμπορίου -1,34% από -3,67%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,082 από 66,977 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,798 από 2,544 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 49,796 από 62,724 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,054 από 0,788 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,366 από 43,444 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 86,599 από 107,817 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 27 από 49 των καθοδικών σε 63 από 49 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Από το πρωί της Τρίτης σημειώναμε: «Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εδράζεται στο ότι πέρασε στις 10/6 κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από 15 συνόδους που πετούσε σταθερά σχετικά ψηλότερα σε μια μέρα. Πιθανολογείται η προσέγγιση επιπέδων σε ζώνη τιμών μεταξύ 159 και 163 μονάδων όπως δείχνει η στατιστική προϊστορία από τις συνόδους της κορύφωσης στις 30/3 (κλείσιμο 160,36 μέγιστο μέρας 163,11) και της επόμενης 31/3 (κλείσιμο 159,92 μέγιστο μέρας 161,22). Επίσης από τη σύνοδο στις 28/4 όταν στην πτώση της τέταρτης βδομάδας του Απριλίου τα επίπεδα αντίστασης από τις συνόδους του Μαρτίου  λειτούργησαν σαν στήριξη με τον 25άρη σε πτώση -0,41% και κλείσιμο στις 161,48 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 159,09). Κατά την εκτίμησή μας οι θεσμικοί αφού δοκίμασαν να τον οδηγήσουν στη στήριξη της ζώνης των 159 με 161 μονάδων θα συνεχίσουν.  Έτσι πλήρης εκτόνωση της καθοδικής δυναμικής που αναπτύχθηκε με την συνεισφορά των διεθνών εξελίξεων, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ανησυχίες, θα γίνει με την επιστροφή του 25άρη ως τις 148 μονάδες».

Αυτή η θέση δεν επιβεβαιώθηκε την Τρίτη αφού εμφανίστηκαν εντολές αγοράς που μάζεψαν την προσφορά κύρια στις τραπεζικές μετοχές όταν ο 25άρης χτύπησε στις 156 μονάδες. Αυτή η στήριξη μεταξύ των 159 και 148 μονάδων δεν αναφέρθηκε καθώς κρίναμε ότι θα χρειαστεί να πιάσει χαμηλότερα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης πριν αντιδράσει, γιατί υπήρχαν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Brexit.  Αλλά επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη και συνεπώς επανήλθαν με περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης οι προσδοκίες για στήριξη στις 148 μονάδες. Άλλωστε χθες στα παράγωγα η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 156,25 μονάδες, για την επόμενη στις 152,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 8.388 και 5.651 για τη σειρά Ιουλίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 154,78 μονάδες με απώλειες -3,74%.

Η σειρά Ιουνίου σήμερα έχει την τελευταία πλήρη συνεδρίαση, καθώς αύριο, λόγω εκπνοής, σταματάει η διαπραγμάτευσή της στο μέσο των συναλλαγών. Η τιμή εκκαθάρισης σε αυτή τη σειρά τίθεται με στόχο να πλησιάσει στην τιμή κλεισίματος του 25άρη, ενώ τις προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνουνε οι traders στα ΣΜΕ Ιουλίου που θα είναι κυρίαρχες από την ερχόμενη βδομάδα. Η απόσταση των 152 μονάδων από τις 154,78 που κατέληξε ο υποκείμενος δείκτης είναι της τάξης των -2,75 μονάδων που αποτελεί για τις συνήθειες των επενδυτών σημαντική ένδειξη απαισιοδοξίας.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι σε κάθε αρνητικό η αγορά τρέχει να το προεξοφλήσει όπως φάνηκε μόλις ανέβηκε ψηλά η «υπόθεση Brexit». Άμυνα, η νευρικότητα θα αυξάνει όσο πλησιάζει το κρίσιμο δημοψήφισμα. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αύξηση των πιθανοτήτων του 'Brexit' σε ανησυχητικά επίπεδα, έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση την Περιφέρεια της Ευρώπης το τελευταίο επταήμερο, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου ακόμα και αρνητικής απόδοσης.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, άξιο αναφοράς είναι η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς Γερμανικού Κρατικού Ομολόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε αρνητικές περιοχές, δηλαδή σε γνώση απώλειας μέρους του κεφαλαίου επί τη επένδυση.

Το Γερμανικό μαζί με το Ιαπωνικό 10ετές εντυπωσιάζουν από τις Ανεπτυγμένες Οικονομίες με πιστοληπτική αξιολόγηση υψηλότερη του "Α+", καθώς οι αρνητικές προσφερόμενες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το αντίστοιχο βασικό επιτόκιο αναφοράς των Κεντρικών Τραπεζών των Χωρών αυτών.

Σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων (δηλαδή αύξηση των τιμών) των 10ετών και για τις Ελβετία, Ην. Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία από την αρχή του μήνα, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Περιφέρεια της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη άνοδο στις αποδόσεις να σημειώνεται κατά σειρά σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, βάσει λίστας παρακολούθησης. Όσον αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς, απώλειες άνω του 4% από την αρχή του μήνα για την πλειονότητα της ΕΕ (μικρές οι διαφορές μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας) και την Ιαπωνία, με το δείκτη μεταβλητότητας "VIX" να καταγράφει άνοδο άνω του 60% μέσα στον Ιούνιο.

Στα Νομίσματα ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η ενίσχυση του Γιέν έναντι του Δολαρίου και η υποχώρηση της Στερλίνας, με το Ευρώ να ενισχύεται οριακά έναντι του Δολαρίου. Τέλος, στα Εμπορεύματα η αναλογία ανοδικών καθοδικών είναι 2 προς 1, με τις θετικές αποδόσεις από την αρχή του μήνα σε Φυσικό Αέριο, Βρώμη και Ασήμι να ξεχωρίζουν.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αντιδράσει σήμερα, μετά από σωρευτικές απώλειες της τάξεως του -9,2% επί πέντε συναπτές συνεδριάσεις, οι δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η στάση των Ευρωπαίων Εταίρων, δεν επιτρέπουν μια ανακλαστική τύπου αντίδραση, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, η FED αναμένεται να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σήμερα, λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης των προσλήψεων και της πιθανής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχισθεί και την προσεχή εβδομάδα. Για τον Γενικό Δείκτη, σημεία αναφοράς αποτελούν η στήριξη των 576 μονάδων και το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γύρισαν κάτω σήμερα Πέμπτη 16/6 και το γιεν ενισχύθηκε μετά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία απέφυγε να λάβει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ώρες μετά από την ανασκόπηση της Federal Reserve που είχε εκφράσει μια προσεκτική προσέγγιση σχετικά με την προοπτική της πολιτικής της.

Το δολάριο ήταν ήδη υπό πίεση, αφότου η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της νύχτας και φάνηκε να έχει στα σχέδιά της μια πιο ήπια νομισματική σύσφιξη, ενώ το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες του από τις ανησυχίες για την Brexit.

Η BOJ διατηρεί σταθερή νομισματική πολιτική και κράτησε την αισιόδοξη άποψή της για την οικονομία, σήμερα Πέμπτη, ακόμη και αν η ανανεωμένη ισχυροποίηση του γιεν και η πτώση στις τιμές των μετοχών απειλούν το επιχειρηματικό κλίμα και δείχνουν ικανές να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν η τελευταία κάτω κατά  -1,2% μετά την άνοδο του για λίγο στις αρχές των συναλλαγών. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν κάτω -1,1% το μεσημέρι, με τα futures να επισημαίνουν περαιτέρω ζημίες για τις μετοχές στο Τόκιο το απόγευμα και όντως οι απώλειές του έφθασαν στο -3,09%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε -0,86% στη Σαγκάη ο SSEC υποχώρησε στο πρώτο μέρος -0,4% και στο δεύτερο εμφανίζει -0,20% απώλειες. Η Αυστραλιανή αγορά φαίνεται να αντιστέκεται στην τάση και ενισχύθηκε ως +0,3% κρατώντας στο τέλος +0,05%.

Στο σύνολό τους, οι επενδυτές ήταν ακόμα επιφυλακτικοί σχετικά με τις ανησυχίες λόγω Brexit.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 1,2% στα 104,770 γιεν μετά το χτύπημα στα 104,505, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1267 δολάρια μετά από άνοδό 0,5% στη διάρκεια της νύχτας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ γλίστρησε στο 1,545%, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Το πρόσφατο ξέσπασμα της παγκόσμιας αποστροφής προς τον κίνδυνο που δημιουργείται από τους φόβους για ένα Brexit τόνωσαν τις αξίες που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το δημόσιο χρέος, στέλνοντας τα γερμανικά και ιαπωνικά 10ετή αναφοράς σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή Spot του χρυσού άγγιξε τα 1.301,40 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σήμερα στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο των διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποφασίζουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Εurogroup χωρίς να έχει στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για την Ελλάδα, εξέλιξη που χαιρέτισε χθες στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το 1,7% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει η πραγματική μείωση των καθαρών εισπράξεων που παρατηρήθηκε στο ναυτιλιακό ισοζύγιο λόγω των capital controls, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ειδικό κεφάλαιο η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Θα έχουμε αποτύχει, εάν σ’ ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Euronews». Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, ο οποίος περιελάβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δέσμευση για το χρέος.

Tην επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, εν όψει και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τα μέλη του δ.σ. του ESM, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να ανάψουν το πράσινο «φως» στην εκταμίευση της δόσης, εγκρίνοντας το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα, κατόπιν και της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των επενδύσεων που είναι ενταγμένες στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, ώστε από επτά έτη να πληρώνονται σε τέσσερα ή πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα κατέστησε πιο ευνοϊκούς τους όρους για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διατηρούν τα βιβλία Β κατηγορίας για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ.

Τους πλειοδότες σε έξι ακίνητα που έχουν ενταχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία με δικαίωμα αντιπροσφορών μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr (e-Auction) ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Τη δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα εισφερθούν τα τρία εμπορικά κέντρα – The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos – ανακοίνωσε η διοίκηση της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-3,40% κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια εταιρεία εστιασμένη στη λιανική και η οποία μπορεί να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο ή να γίνει η ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ή να συγχωνευτεί με υφιστάμενη ΑΕΕΑΠ. Τονίστηκε ότι δεν είναι θέμα του παρόντος, αλλά συνιστά στρατηγική της εταιρείας.

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλους τους δείκτες ενεργοποίησης των ΕΣΠΑ ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόσο ως προς την έγκριση των προγραμμάτων όσο και ως προς την εξειδίκευσή τους, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «τομή».

Η ΙΚΕΑ, του Ομίλου FOURLIS, ολοκλήρωσε τον εξοπλισμό ενός ακόμη βρεφονηπιακού σταθμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS «Σταθμοί Χαράς» και της στήριξης των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα.

Στα 399,6 εκατ. ευρώ έναντι 377,9 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,57% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,7%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, (EBIT) διαμορφώθηκαν, για το πρώτο τρίμηνο του 2016, στα 39,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στα 16,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,1 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της συμμετοχής της στη Finansbank A.Ş. (99,81%) στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,16%του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. - QNB), με τίμημα 2.750 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα το απόγευμα της Τετάρτης.

Η μεταβίβαση συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finans Finansal Kiralama A.Ş. (29,87%), στη FinansYatırım Menkul Degerler A.Ş. (0,2%), και στη FinansPortfoy Yonetimi A.Ş. (0,02%). Παράλληλα, η QNB αποπλήρωσε το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολ., που η ΕΤΕ είχε χορηγήσει στη Finansbank, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα του ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Για τις 12 Ιουλίου αναβλήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια ΚΑΡΕΛ Α.Ε., κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας των μετόχων. Ως αποτέλεσμα, η διανομή μερίσματος αναβάλλεται έως τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Λίγες μέρες απομένουν πλέον μέχρι την ετυμηγορία των Βρετανών ψηφοφόρων. Θα παραμείνουν στην Ε.Ε. ή όχι; Κάποιοι αμφιταλαντεύονται, άλλοι αισθάνονται σίγουροι για την απόφασή τους. Οι πιο σίγουροι από όλους συγκεντρώνονται στις κομητείες Haverings κοντά στο Λονδίνο και Ceredigion στην Ουαλία. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGove, στο Haverings καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του LEAVE, της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ αντιθέτως στο Ceredigion εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό για το REMAIN, την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve). Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε σταθερό στο 0,25 με 0,5%, με αξιωματούχους της Fed ωστόσο να δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων φέτος. Πάντως, η πλειονότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed εκτίμησε ότι εντός του 2016, θα πραγματοποιηθεί μόλις ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων, έναντι δύο γύρων, όπως αρχικώς αναμενόταν.

Την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο της λιανικής τραπεζικής, σχεδιάζει η Bank of America, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εντός της εβδομάδας, φέρεται να υποστήριξε ότι «σήμερα η τράπεζα διαθέτει 68.400 υπαλλήλους και αυτός ο αριθμός ενδεχομένως να μειωθεί στις 60.000».

Πτώση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις από τον κλάδο των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για έβδομη φορά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας υποχώρησε κατά 1,4% καθώς στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκε πτώση κατά 0,1%, της κοινής ωφέλειας κατά 0,8% και των ορυχείων κατά 11,5%.

Κατά 0,4% αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση (0,3%) για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες. Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου - Απριλίου, η ανεργία διολίσθησε στο 5% έναντι 5,1% το τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου και 5,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Αύξηση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, στον κλάδο των αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 172,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 153 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015.

Την ίδια ώρα, το μέγεθος του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1% στα 142,8 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα