Baoshan Steel: Προσφορά μετοχών και εγγυήσεων στους μετόχους

Σύμφωνα με επενδυτές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 09:00
UPD:09:05

ΣΤΗΝ προσφορά μιας μετοχής, για κάθε 10 μετοχές που κατέχουν, ως αποζημίωση, για ενδεχόμενες ζημίες, που σχετίζονται με το σχέδιο της κυβέρνησης, να μειώσει το μερίδιό της στην εταιρεία, θα κάνει στους μετόχους, η μεγαλύτερη παραγωγός ατσαλιού της Κίνας, Baoshan Iron & Steel Co, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων της εταιρείας.

Επίσης, οι κάτοχοι μετοχών θα λάβουν αποδείξεις που θα τους επιτρέπουν να αγοράσουν και να πουλήσουν μετοχές, σύμφωνα με τους επενδυτές, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Η προσφορά θα γίνει παράλληλα με το κυβερνητικό πρόγραμμα για μείωση των συμμετοχών του κράτους, κατά 250 δισ. δολ. σε κινεζικές εταιρείες.

«Το σχέδιο είναι λίγο πολύπλοκο, ιδιαίτερα για τους ανεξάρτητους μετόχους», ανέφερε ο Zheng Dong, αναλυτής της Guotai Junan Securities Co., στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Θα υπάρξει μεγάλο παζάρι και δεν νομίζω ότι αυτή θα είναι και η τελική λύση».

Η Baoshan, είναι η μεγαλύτερη εταιρείας, της δεύτερης ομάδας των 42 εταιρειών, των οποίων πουλά μερίδια το κινεζικό κράτος και επελέγη στις 20 Ιουνίου, μετά τη διαμαρτυρία των επενδυτών, ότι η αρχική δοκιμαστική πώληση ήταν μικρή για να είναι ελκυστική. Η ανησυχία, ότι η κυβέρνηση θα διοχετεύσει στην αγορά ανεπιθύμητες μετοχές, χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις στη μειονότητα των μετόχων, ώθησαν τον δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών, στις 3 Ιουνίου.

Αξιωματούχοι της Βaosteel, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, που εδρεύει στην Σαγκάη, πληρώνουν τις επισκέψεις στους κατόχους μετόχων, όπως στην China Southern Fund Management Co., επιδιώκοντας να δεχθούν την αποζημίωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η China Southern, κατείχε μέχρι τα τέλη του 2004, 54,3 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

O Chen Ying, οικονομικός διευθυντής της Baosteel, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η εφημερίδα China Business News, επικαλούμενη ανθρώπους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έγραψε, ότι η εταιρεία ενδέχεται να προσφέρει ως αποζημίωση, στους μετόχους, τρεις μετοχές για κάθε 10, που αυτοί κατέχουν.

Η Baosteel, πούλησε 2 δισ. μετοχές τον Μάϊο, προς 5,12 γιουάν η μία και μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2000, με την πώληση 1,88 δισ. μετοχών, προς 4,18 γιουάν η μία. Οι μετοχές της, έκλεισαν στα 4,89 γιουάν στις 17 Ιουνίου, πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους, εν αναμονή της ανακοίνωσης των λεπτομερειών, για το σχέδιο της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα