Gaz de France: Αρχίζει την πώληση μετοχών, προκαλώντας απεργίες

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 11:15

ΑΠΟ αύριο, θα προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της, η κρατική Gaz de France, αναγκάζοντας τις ενώσεις των εργαζομένων να κηρύξουν απεργίες, αντιδρώντας στην πώληση.

Η κυβέρνηση, σχεδιάζει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ (3 δισ. δολ. ΗΠΑ), πουλώντας μετοχές της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Thierry Breton, στις 9 Ιουνίου. Επίσης, η Gaz de France, θα πουλήσει νέες μετοχές αξίας 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, σύμφωνα με τον ίδιον.

Αυτή, θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη, από τη στιγμή πώλησης των μετοχών της ηγέτιδας εταιρείας του κλάδου τηλεπικοινωνιών του Βελγίου, Belgacom SA, μέσω της οποίας άντλησε τον Μάρτιο του 2004, το ποσόν των 4,4 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, υπό τον πρωθυπουργό, Dominique de Villepin, 51, προχωρά μπροστά με τις πωλήσεις κρατικών μεριδίων, μετά την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, από την πλειοψηφία των Γάλλων, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες για την ανεργία. Αυτή, είναι μια δοκιμαστική πώληση μετοχών, που κατέχει το κράτος, για την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της Electricite de France, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ευρώπης, της οποίας οι εργαζόμενοι απείλησαν πέρυσι να σβήσουν τα φώτα στο Παρίσι, όταν πέρασε ο νόμος στη Βουλή για την προετοιμασία της πώλησής της.

Οι επενδυτές, θα μπορούν να αρχίσουν να παραγγέλνουν μετοχές από αύριο. Αυτές, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Παρίσι, πριν από τις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με τα σχόλια του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Jean-Francois Cirelli, στην εφημερίδα «Le Figaro», την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμβουλοι της εταιρείας στην πώληση των μετοχών είναι η Merrill Lynch & Co. και η Societe Generale SA, τη στιγμή που η Calyon, παράρτημα της Credit Agricole SA και η Lazard Ltd., είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα