Όσμπορν: Το Brexit θα φέρει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 09:16
UPD:09:34
EPA/LUKE MACGREGOR / POOL

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον πάρει προβάδισμα, ο Όσμπορν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους διαμηνύοντας πως θα αντιδράσει αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Τις συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο Brexit αναμένεται να επισημάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποιώντας για νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον πάρει προβάδισμα, ο Όσμπορν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους διαμηνύοντας πως θα αντιδράσει αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες.

«Η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έπληττε τις επενδύσεις, θα ζημίωνε τις οικογένειες και θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία», πρόκειται να τονίσει ο Όσμπορν σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα.  «Θα είχα την ευθύνη να προσπαθήσω να αποκαταστήσω τη δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό θα σήμαινε έναν κατεπείγοντα προϋπολογισμό, στον οποίο θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε τους φόρους και να περικόψουμε τις δαπάνες», θα προσθέσει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της ομιλίας του, που διένειμε στον Τύπο η εκστρατεία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Ο Όσμπορν θα αναφερθεί σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, κατανεμημένα εξ ημισείας σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, που θεωρεί πως θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν οι εκτιμώμενες συνέπειες της αποχώρησης από την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας.

Η κατώτερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 22%, και η υψηλότερη κατά 3%, στο 43%. Οι φόροι κληρονομιάς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι δασμοί στο αλκοόλ και στη βενζίνη επίσης θα αυξηθούν, σύμφωνα με τον Όσμπορν.

EURONEWS

Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, θα περικοπούν κατά 2%, ενώ κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό θα μειωθούν και οι συντάξεις, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών.

Οι υπέρμαχοι του Brexit προβλέπουν αντιθέτως ότι η βρετανική οικονομία θα ανθίσει εάν η χώρα βγει από την Ε.Ε. και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερα για την υγεία και άλλους τομείς, διότι δεν θα είναι αναγκασμένη να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι ίδιοι κατηγορούν τον Όσμπορν, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Τράπεζα της Αγγλίας πως προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα