Σαλαγκούδης: Στην Ελλάδα η μικρότερη αύξηση στις τιμές καυσίμων από όλες τις Ευρωμεσογειακές χώρες

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 16:36

«Η συνεχής αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι ανησυχητική όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο διότι τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας δεν εκμεταλλευτήκαμε και τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ε.Ε. των "15" απεξαρτήθηκε κατά 50% από το πετρέλαιο, εμείς είμαστε ακόμα στα ίδια ποσοστά».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τιμές των καυσίμων.

Ωστόσο, παρατήρησε ο κ. υφυπουργός, «καταφέραμε να έχουμε την μικρότερη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από όλες τις Ευρωμεσογειακές χώρες. Και τούτο το πετύχαμε με την συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς και των Ελλήνων καταναλωτών».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ο κ. Σαλαγκούδης είπε ότι «μέχρι στιγμής και από τις ανακοινώσεις που έχει κάνει, φαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου. Η αύξηση που εγκρίθηκε πέρσι στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ικανοποιητική και πιστεύω ότι αντίστοιχη θα είναι και η φετινή αύξηση η οποία αναμένεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης περίπου το Φθινόπωρο. Το ποσοστό της αύξησης θα κινείται στα επίπεδα του πληθωρισμού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα».

Τέλος, ερωτηθείς για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ε.Ε. επιβάλλει σε όλα τα κράτη-μέλη κατώτατο ποσό ΕΦΚ. «Εμείς είμαστε αρκετά κάτω από αυτό το όριο και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε μέχρι το 2010. Η προσαρμογή πρέπει να γίνει δεν είναι όμως τώρα η καταλληλότερη στιγμή για να γίνει αυτό. Εξάλλου, εμείς είμαστε που έχουμε προτείνει στην Ε.Ε. και ήδη έχουνε αρχίσει να το δέχονται καλύτερα από ό,τι στην αρχή, την μείωση του ΕΦΚ για όλα τα κράτη - μέλη σε τέτοιες περιόδους υψηλών διεθνών τιμών. Αν συμβεί αυτό ίσως να μην χρειαστεί καν να προβούμε σε αυτήν την προοδευτική αύξηση του ΕΦΚ», ανέφερε ο κ. Σαλαγκούδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα