Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 10:58
UPD:10:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μικρές απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να οχυρωθούν έναντι των πτωτικών τάσεων που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα (10.54), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,74% στις 590,21 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,01% στις 159,32 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 7,04 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 19 υποχωρούν και 11 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,50% στις 32,81 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,89%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,37%, η Eurobank κατά 1,38% και η Alpha Bank κατά 1,00%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Folli-Follie και ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνουν κοντά στο 3%, ενώ πτώση κατά 1,45% σημειώνει και η μετοχή του ΟΤΕ. Στον αντίποδα, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύονται άνω του 1,50%.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εκτινάσσεται κοντά στο 8% και ειδικότερα στο 7,824% - το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου - ενώ το 2ετές ομόλογο υπερβαίνει το 10% καθώς ενισχύεται στο 10,327%.

Αντίθετα, σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ωθούν τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διολισθαίνει σε αρνητικά επίπεδα και συγκεκριμένα στο -0,001%. Το 5ετές oμόλογο παράλληλα, υποχωρεί στο 0,44% και το 2ετές στο 0,55%.

Στα της οικονομίας, η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας μπορεί να εγκριθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική. Όταν συνεδριάσει το Eurogroup, νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση», επισήμανε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, χθες.

Από την πλευρά του, «η  Ελλάδα, τώρα, χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της προκειμένου να προχωρήσει μπροστά», σημειώνει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στους Financial Times ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Εκτιμά ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί στο 2% επιτρέποντας έτσι ένα πιο ισορροπημένο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που θα συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, μια μικρή «τράπεζα» ζητεί από τις εταιρείες διαχείρισης και αγοράς δανείων να στήσουν η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η δευτερογενής αγορά που δημιουργείται θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία των σχετικών φακέλων που περιέχουν ως και 200 σελίδες και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δέκα εταιρείες θα μπουν σε αυτή τη φάση σε διαδικασία αδειοδότησης. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν επαφές με τράπεζες και επιχειρούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα των προτάσεών τους σε τρία σημεία: τα ποσοστά ανακτησιμότητας, τον χρόνο του recovery και το κόστος.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις αδειοδότησης, οι οποίες θα χορηγηθούν εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα