Έως τις 15 Ιουλίου η προθεσμία υπαγωγής στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 13:47
UPD:13:50
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Γαλιάτσος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος, θα απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να «μην κλείσουν άλλες βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (φωτογραφία αρχείου).

Την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στα προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έως τις 15 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κώστας Γαλιάτσος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους επικεφαλής των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην επιχειρηματική επανεκκίνηση, τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και την εγγυοδοσία.

Ο κ. Γαλιάτσος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος, θα απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να «μην κλείσουν άλλες βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά το παλαιό πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», προανήγγειλε σχετική ενημέρωση για τις 15.000 εκκρεμούσες αιτήσεις, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα, με στόχευση την εξοικονόμηση σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι από τον Σεπτέμβριο θα εκπονηθούν προγράμματα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, με στόχο τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πολλές φορές οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οπότε το ΕΤΕΑΝ θα φτιάξει ένα ταμείο μικροπιστώσεων για πολύ μικρές επιχειρήσεις για δάνεια έως 25.000» εξήγησε αναλυτικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι το ΕΤΕΑΝ δύναται να μετεξελιχθεί στο χρηματοδοτικό φορέα που θέλει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ ζήτησε να συμμετάσχουν και πάλι, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων στη θεσμική εκπροσώπηση του ταμείου.

«Οι τράπεζες παραμένουν αρνητικά διακείμενες στην επιχειρηματικότητα. Δεν περισσεύει καμία επιχείρηση, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη. Πρέπει οι τράπεζες να ανοίξουν επιτέλους, τη ροή χρήματος. Υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ που με μόχλευση θα μπορούσαν να γίνουν 120 εκατ. ευρώ και να χορηγηθούν σε μικρομεσαίους» σημείωσε στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο οι νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και όσες λειτουργούν ήδη, που χρειάζονται υποστήριξη» και σημείωσε «η απόρριψη των δανείων από τις τράπεζες ξεπερνάει το 70% στην Ελλάδα, ενώ οι μικρομεσαίοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους είναι 61% στην Γερμανία και μόλις 5% στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα