Iσχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «δοκιμάζονται» οι 600 μονάδες

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 10:59
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στο τεχνικό όριο των 600 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ισχυρές πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως το βρετανικό δημοψήφισμα και η προσεχής συνεδρίαση της Federal Reserve.

Αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,72% στις 601,87 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 3,27% στις 162,88 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 21,25 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, τρεις ενισχύονται, 42 υποχωρούν και επτά διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρές απώλειες κατά 8,64% στις 33,01 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 8%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 14,41%, η Eurobank κατά 9,41% και η Alpha Bank κατά 7,41%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco κατακρημνίζεται άνω του 6% ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΔΕΗ και Μυτιληναίος εμφανίζουν πτώση άνω του 4%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των EΛΠΕ, ΟΤΕ και Motor Oil σημειώνουν απώλειες της τάξης του 3%.

Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς η αβεβαιότητα του Brexit και οι κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.

Στα της οικονομίας, τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης  αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική».  Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017.

Οριστικοποιήθηκε επίσης  το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη  συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δις. ευρώ, έχουν απομείνει ορισμένες ουρές, όπως προκύπτει από τα έγγραφα. 

Την ίδια ώρα, δεκάδες τηλεφωνήματα από επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού που ζητούν να ενημερωθούν για το έργο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει δεχθεί τις ημέρες αυτές η Lamda Development, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχει αλλάξει το κλίμα από τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι προχωράμε. Έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν και να συμμετέχουν στα επιμέρους έργα στο Ελληνικό.

Παράλληλα, ρεκόρ τουριστών αναμένεται στην Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse με τίτλο «Ελλάδα-η χώρα διακοπών της ηπείρου» και υπότιτλο «Όμορφες παραλίες, καθαρές θάλασσες: Η χώρα των νησιών αναμένει ένα νέο ρεκόρ το καλοκαίρι». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει ρεκόρ επισκεπτών στη φετινή θερινή σεζόν, καθώς η κατάσταση ασφάλειας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία παραμένει ασταθής, όπως επίσης σε τμήματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα μάλιστα που η Μόσχα, έπειτα από τις πολιτικές ρήξεις με την Άγκυρα, έχει διαγράψει τις τουρκικές ακτές από τους καταλόγους.

Τέλος, τη στενή σχέση της κατανάλωσης καυσίμων με την τιμή αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της κατανάλωσης ανά τύπο καυσίμου κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου. Οι αναλυτικοί πίνακες αποτυπώνουν την αρνητική επίπτωση από την αύξηση των φόρων -ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πολλαπλασιασμός του ειδικού φόρου έφερε μείωση της κατανάλωσης πάνω από 50%-, αλλά και τη «στροφή» της κατανάλωσης από τη βενζίνη στο πετρέλαιο κίνησης λόγω κόστους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα