Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του καφέ στο Τόκυο

Καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες του προϊόντος
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 09:16

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του καφέ Arabica στο Τόκυο, σε ποσοστό 2,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα σήμερα, μετά την πρόβλεψη του Food & Agriculture Organization των Ηνωμένων Εθνών, ότι η παγκόσμια παραγωγή ενδέχεται να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Οι χαμηλότερες σοδειές στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, τις δύο μεγαλύτερες χώρες προμήθειας καφέ, στον κόσμο, θα οδηγήσουν σε μείωση 5,6% της παγκόσμιας παραγωγής τη χρονιά που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου, κατά την πρώτη εκτίμησή του, για τη νέα εσοδεία.

Οι τιμές του Arabica, αναρριχήθηκαν κατά 49% πέρυσι στο Τόκυο, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε για τις προμήθειες και μερικοί καλλιεργητές και διαπραγματευτές συσσώρευσαν τους σπόρους, καθώς εικάζετο, ότι οποιοδήποτε ψύχος (frost) στη Βραζιλία, θα επηρεάσει τα αποθέματα και θα ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Ο καφές Arabica για τα συμβόλαια του Μαΐου του 2006, σημείωσε αύξηση 530 γιέν, φθάνοντας στα 20.330 γιέν ανά σάκο των 69 κιλών (1,23 δολ. η λίβρα), στο Χρηματιστήριο Σπόρων του Τόκυο, στις 10:37' π.μ., τοπική ώρα.

Η Ιαπωνία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής καφέ στον κόσμο και έχει περίπου 90.000 μαγαζιά με καφέ και τσάϊ, που πωλούν περίπου 10 δισ. δολ. ΗΠΑ σε αφεψήματα, ετησίως.

Η Βραζιλία, καλλιεργεί περίπου το 43% της παγκόσμιας ποσότητας σε Arabica, ποικιλία την οποία προτιμούν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Starbuck's Corp. και της Doutor Coffee Co., με έδρα το Τόκυο. Μία καταστροφή των καφεόδενδρων από παγωνιά το 2000, ώθησε τις τιμές του προϊόντος κατά 33% υψηλότερα, μέσα σε εννέα ημέρες.

Στο Βιετνάμ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της ποικιλίας Robusta, απαιτούνται περισσότερες βροχοπτώσεις για τον περιορισμό της ξηρασίας και πιο ζεστός καιρός στις νότιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Meteorlogix.

O Robusta για τα συμβόλαια του Μαΐου του 2006, σημείωσε άνοδο 490 γιέν, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 14.420 γιέν τα 100 κιλά (1.327 δολ. ο τόνος), στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Τα συμβόλαια, επιβάλλουν την υποχρέωση αγοράς ή πώλησης του εμπορεύματος σε συγκεκριμένη τιμή και συγκεκριμένη ημερομηνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα