Υποχώρησε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει η Ε.Ε.. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη Βιομηχανία, όπου ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μειώθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Μείωση παρουσίασε εξάλλου και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, επηρεαζόμενος κυρίως από την υποχώρηση των προβλέψεων για τις πωλήσεις. Στις Υπηρεσίες δεν καταγράφονται ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και η ζήτηση κρίνεται και τον μήνα αυτό ανεπαρκής από ένα σχετικό υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων.
Οι Κατασκευές είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας όπου υπάρχει αισθητή βελτίωση του σχετικού δείκτη καθώς περιορίζονται οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση, κυρίως στα δημόσια έργα. Μικρή άνοδο σημείωσε τέλος και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ασθενέστερη ζήτηση και μετριοπαθέστερες προβλέψεις
Στη Βιομηχανία, ύστερα από οριακή βελτίωση του κλίματος τον Απρίλιο (97,7 μονάδες), ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μειώνεται τον Μάιο στις 94,3 μονάδες. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην περαιτέρω αποδυνάμωση των εκτιμήσεων το επίπεδο της ζήτησης, στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και στην εκτιμώμενη διόγκωση των αποθεμάτων.
Οι συνολικές παραγγελίες της βιομηχανίας εμφανίζουν υποχώρηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα ενώ το 63% κρίνει ότι κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, το ποσοστό αυτών που εκτιμούν το επίπεδο τους κατώτερο του κανονικού για την εποχή διευρύνεται στο 31%. Αρνητικές παραμένουν επίσης και οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση εξωτερικού αν και οριακά βελτιωμένες έναντι του Απριλίου. Παράλλήλα, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής, με βάση τις υφιστάμενες παραγγελίες δεν παρουσιάζουν ουσιαστική διαφοροποίηση (4,5 μήνες).
Οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών τους προσεχείς μήνες είναι μεν θετικές αλλά αποδυναμωμένες έναντι του Απριλίου και κυρίως έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2004. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του αριθμού των απασχολούμενων αναφέρονται σε διατήρηση της απασχόλησης στα ίδια επίπεδα.
Με βάση την παρούσα κατάσταση και την πιθανή εξέλιξη των πωλήσεων τους προσεχείς 12 μήνες το εργοστασιακό δυναμικό κρίνεται επαρκές από το 73% των επιχειρήσεων ενώ το 23% θεωρεί ότι είναι υπερεπαρκές. Το ποσοστό χρησιμοποίησής του την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται τον Μάιο στο 71,5%, τιμή κατώτερη της αντίστοιχης του Απριλίου αλλά και του Μαΐου 2004, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 75,4%.
Οι εξελίξεις στις βασικές ομάδες προϊόντων του τομέα της Βιομηχανίας τον Μάιο ήταν οι ακόλουθες:
Οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων οδήγησαν σε σημαντική πτώση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά Αγαθά στις 99,7 μονάδες έναντι 104,6 μονάδων τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές παραγγελίες υποχώρησαν παραμένοντας σε επίπεδα κατώτερα του κανονικού ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να εμφανίζονται διογκωμένα. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του προσεχείς μήνες είναι συγκρατημένες, καθώς το 56% αναμένει σταθερότητα στα ίδια επίπεδα, το 33% άνοδο ενώ το 11% μείωση. Οι μή-νες εξασφαλισμένης παραγωγής και το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού εκτιμώνται σε 4,8 και 70,6%, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Απρίλιο.
Στην ομάδα των Κεφαλαιουχικών Αγαθών δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση του κλίματος έναντι του Απριλίου. Κύρια χαρακτηριστικά τον μήνα αυτό είναι: α) Οι δυσμενείς εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα των παραγγελιών καθώς το 38% κρίνει ότι είναι κατώτερα των κανονικών για την εποχή. β) Οι μετριοπαθείς προβλέψεις ανόδου των πωλήσεων και της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. γ) Οι προσδοκίες για την απασχόληση, οι οποίες αναφέρονται σε σταθερότητα τους προσεχείς μήνες. δ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής και το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώνονται στα κατώτερα επίπεδα από την αρχή του έτους.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Ενδιάμεσα Αγαθά μειώθηκε έναντι του Απριλίου, κυρίως λόγω των μετριοπαθέστερων προβλέψεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες, οι οποίες όμως διατηρούνται έντονα ανοδικές (το 42% αναμένει άνοδο και το 41% σταθερότητα). Παράλληλα θετικές, αν και αποδυναμωμένες σε σχέση με τον Απρίλιο, είναι οι προοπτικές των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των πωλήσεων. Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των παραγγελιών παραμένουν συγκρατημένες καθώς το 66% θεωρεί ότι είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ οριακή είναι η άνοδος του ποσοστού αυτών που κρίνουν τα αντίστοιχα επίπεδα κατώτερα του κανονικού. Τέλος οριακή είναι η αύξηση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής (4 μήνες έναντι 3,7 τον Απρίλιο) ενώ αντίθετα καταγράφεται μικρή πτώση του ποσοστού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού (72% έναντι 73,9% τον Απρίλιο).
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Βελτιωμένη εικόνα κυρίως στα δημόσια έργα
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Κατασκευών αυξήθηκε στις 93,7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τα μέσα του 2004. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται αρχικά στην ενδυνάμωση των εκτιμήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών και δευτερευόντως στις ευνοϊκότερες προβλέψεις για την απασχόληση. Ειδικότερα, καταγράφεται σημαντική μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι το επίπεδο του προγράμματος εργασιών τους είναι κατώτερο του κανονι-κού για την εποχή (57% έναντι 67% τον Απρίλιο), το ποσοστό όμως αυτό εκτιμάται ότι παραμένει υψηλό καθώς συνεχίζει να αποτελεί την πλειονότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Παράλληλα θετικές ενδείξεις για το κλίμα στον τομέα το Μάιο είναι: α) Η αύξηση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής σε 19 έναντι 11,7 τον Απρίλιο και β) Η επέκταση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα δεν παρεμποδίζεται (24% έναντι 15%). Βασικότερος ανασταλτικός παράγων παραμένει η ανεπάρκεια ζήτησης (32%) και ακολουθούν λοιποί παράγοντες όπως γραφειοκρατία, θεσμικό πλαίσιο κ.α, με μικρότερη ωστόσο ένταση έναντι του προηγούμενου μήνα (23%).
Από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών προκύπτει ότι η πτωτική πορεία των προσδοκιών στον τομέα που άρχισε στα μέσα του 2004 ανακόπτεται και η κατασκευαστική δραστηριότητα σταθεροποιείται, σε χαμηλά επίπεδα. Οι ενδείξεις ανάκαμψης είναι ακόμη ασθενείς και περιορίζονται τον μήνα αυτό κυρίως στα δημόσια έργα.
Στους επιμέρους κλάδους των Κατασκευών οι εξελίξεις τον Μάιο ήταν οι ακόλουθες:
Το κλίμα στον κλάδο των Ιδιωτικών Κατασκευών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο καθώς δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στα βασικά μεγέθη. Κυρία χαρακτηριστικά του κλάδου είναι: α) Το 37% κρίνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα ενώ ο κύριος παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα είναι το χαμηλό επίπεδο ζήτησης (46%). β) Το 57% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η πορεία των εργασιών το προηγούμενο τρίμηνο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. γ) Οριακά ευνοϊκότερες είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών ενώ με βάση το πρόγραμμα αυτό θεωρούν ότι οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής θα σημειώσουν μικρή άνοδο σε 10,4 έναντι 10 τον Απρίλιο.
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος των Δημοσίων Έργων καθώς διατυπώνονται θετικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών. Ωστόσο παρά τη βελτίωση του κλίματος τα βασικά μεγέθη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε σχετική ερώτηση για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών ή των έργων προς εκτέλεση καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι είναι σε ανώτερα των κανονικών επίπεδα (17% έναντι 1% τον Απρίλιο) ωστόσο η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι το επίπεδο των εργασιών τους είναι κατώτερο του κανονικού. Το 18% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα ενώ το υπόλοιπο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω παραγόντων που εντάσσονται στην κατηγορία « ¶λλοι παράγοντες» και συμπεριλαμβάνει γραφειοκρατία, θεσμικό πλαίσιο, κ.α (32% έναντι 41% τον Απρίλιο), καθώς και λόγω χαμηλής ζήτησης (26% έναντι 25% τον Απρίλιο) και ανεπάρκειας χρηματοδότησης (18% έναντι 19% τον Απρίλιο). Σημειώνεται πάντως, ότι τον μήνα αυτό παρουσιάζεται μια θεαματική αύξηση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής από 12,6 τον Απρίλιο σε 22,9 μήνες.
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Οριακή υποχώρηση
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παρουσίασε υποχώρηση στις 106,1 μονάδες έναντι 108,1 μονάδων τον Απρίλιο ύστερα από βραδεία αλλά ανοδική πορεία το προηγούμενο δίμηνο. Η μείωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στη μικρή άνοδο του ποσοστού των επιχειρήσεων που θεωρούν τα αποθέματα ανώτερα των κανονικών και στις συγκρατημένες προσδοκίες για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα, ενισχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Αναλυτικότερα:
* Το 46% των συμμετεχόντων κρίνει ότι οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους μήνες ενώ το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι αυξήθηκαν παραμένει ανώτερο του 30%. Παράλληλα περιορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψαν μείωση. Σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες προβλέπεται σταθερότητα από το 41% των επιχειρήσεων ενώ το 47% διατυπώνει προοπτικές ανόδου, ποσοστό υψηλό αν και χαμηλότερο του Απριλίου.
* Μετριοπαθέστερες έναντι του Απριλίου είναι οι προβλέψεις για αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, ενώ αποδυναμώνονται σημαντικά έναντι του Απριλίου οι προβλέψεις ανόδου των τιμών.
Οι κυριότερες εξελίξεις σε ορισμένους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου ήταν οι ακόλουθες:
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός παρέμεινε στα επίπεδα του Απριλίου. Η θετική συμβολή στον δείκτη αφενός από την ενίσχυση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο και αφετέρου από τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων αντισταθμίστηκε από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για τις πωλήσεις. Εντούτοις το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει άνοδο των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες παρέμεινε υψηλό (59%). Επίσης ανώτερο του 50% διατηρείται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, ενώ θετικότερες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης (το 23% αναμένει άνοδο, 75% σταθερότητα και μόλις 2% μείωση).
Η εκτίμηση για μείωση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο με συνακόλουθη συσ-σώρευση των αποθεμάτων καθώς και οι συγκρατημένες σε σχέση με τον Απρίλιο προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες οδήγησαν σε σαφή μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση. Αντίθετα, οριακά βελτιωμένες διατυπώνονται οι προβλέψεις για τις πα-ραγγελίες προς προμηθευτές.
Μείωση της δραστηριότητας αποτυπώνεται στον κλάδο Είδη Οικιακού Εξοπλισμού με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να καταγράφει απώλειες για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των πωλήσεων, αν και εμφανίζονται βελτιωμένες έναντι του Απριλίου, παραμένουν δυσμενείς, ενώ οι προβλέψεις ανόδου τους προσεχείς μήνες είναι συγκρατημένες. Παράλληλα το 56% αναμένει ότι οι παραγγελίες προς προμηθευτές θα μείνουν αμετάβλητες ενώ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που αναμένουν μείωση.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Οχήματα – Ανταλλακτικά μειώθηκε στις 108,9 μονάδες έναντι 112,6 μονάδων τον Απρίλιο. Η πτώση του δείκτη οφείλεται αφενός στις ελαφρά μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες και αφετέρου στην αύξηση των αποθεμάτων. Επίσης καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν ότι οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές θα μειωθούν. Τέλος διευρύνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν σταθερότητα του αριθμού των απασχολούμενων τους προσεχείς μήνες.
Στον κλάδο Πολυκαταστήματα οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις είναι θετικές ενώ μειωμένο εμφανίζεται και το ύψος των αποθεμάτων. Οι προβλέψεις για παραγγελίες προς τους προμηθευτές παραμένουν συγκρατημένες. Παράλληλα δεν αναμένεται μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων τους προσεχείς μήνες ενώ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που αναμένουν σταθερότητα των τιμών τους προσεχείς μήνες.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Αμετάβλητο το κλίμα
Τον Μάιο οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των Υπηρεσιών εκτιμάται ότι διατηρήθηκαν περίπου στα επίπεδα του Απριλίου, καθώς ο σχετικός δείκτης σημείωσε ελαφρά αύξηση (97,7 έναντι 97 μονάδων τον Απρίλιο), ενώ δεν καταγράφονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε βασικά μεγέθη. Η θετική συμβολή από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης αντισταθμίστηκε από τις οριακά μετριοπαθέστερες προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα επίπεδα της ζήτησης.
Ειδικότερα το 37% κρίνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης βελτιώθηκε, η υψηλότερη τιμή από τις αρχές του έτους. Παράλληλα υψηλό, αν και χαμηλότερο του Απριλίου, παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν τη ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο ανοδική (35%), τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Το 71% των επιχειρήσεων εκτιμά τα επίπεδα απασχόλησης σταθερά, θετική ωστόσο κρίνεται η πτώση του ποσοστού αυτών που προέβησαν σε μειώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό αυτών που δεν αναμένουν αλλαγή στο άμεσο μέλλον. Σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων (40%), οριακά κατώτερο του Απριλίου κρίνει ότι η δραστηριότητα δεν παρεμποδίζεται ενώ κύριος ανασταλτικός παράγοντας παραμένει η ανεπάρκεια ζήτησης (35%).
Οι εξελίξεις στους κυριότερους επιμέρους κλάδους των Υπηρεσιών ήταν οι ακόλουθες:
Στον κλάδο Ξενοδοχεία –Εστιατόρια οι εκτιμήσεις και προβλέψεις είναι αποδυναμωμένες σε σχέση με τον Απρίλιο με αποτέλεσμα την πτώση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών κατά 2 μονάδες. Παράλληλα υψηλό αν και μειωμένο έναντι του Απριλίου παραμένει το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ζήτησης (54%). Αντίθετα θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση της επιχείρησης με βάση τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου.
Παρεμφερές είναι το κλίμα και στον άλλο κλάδο που συνδέεται με τον τουρισμό, τα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία, όπου ο δείκτης μειώνεται στις 116,7 μονάδες εξαιτίας συγκρατημένων εκτιμήσεων και προβλέψεων για τα επίπεδα της ζήτησης. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η ζήτηση υπήρξε στάσιμη ενώ το 70% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν σταθερότητα τους προσεχείς μήνες. Θετικό στοιχείο του κλίματος στον κλάδο είναι η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνει ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα (30% έναντι 11% τον Απρίλιο) με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού αυτών που α-ντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης.
Για δεύτερο κατά σειρά μήνα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Διάφορών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων –ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επικοινωνίας και άλλες παροχής υπηρεσιών- καταγράφει απώλειες. Η μείωση του δείκτη επήλθε αφενός από την αποκλιμάκωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο και αφετέρου από την αποδυνάμωση των εκτιμήσεων και προβλέψεων για τα επίπεδα ζήτησης, τάση που συμβαδίζει με την επέκταση του ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ζήτησης (22% έναντι 18% τον Απρίλιο). Τέλος οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των τιμών παραπέμπουν σε σταθερότητα σύμφωνα με το 82% των επιχειρήσεων.
Ελαφρά βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος
Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών βελτιώθηκε ελαφρά τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο (από –35 σε –31). Το επίπεδο του πάντως παραμένει χαμηλό, σε σύγκριση τόσο με τον προηγούμενο χρόνο, όσο και με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που κυμαίνεται περί το –15.
Η βελτίωση του Δείκτη Εμπιστοσύνης τον Μάιο προήλθε από μικρή άνοδο των επιμέρους δεικτών που τον συνθέτουν, που είναι οι ακόλουθοι: Πρόβλεψη για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες. Πρόβλεψη για την γενικότερη οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Πρόβλεψη για την αποταμίευση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες. Πρόβλεψη για την ανεργία στους επόμενους 12 μήνες. Οι προβλέψεις κινούνται στο διάστημα +100 (όταν όλοι οι καταναλωτές προβλέπουν αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους) έως –100 (όταν όλοι προβλέπουν μείωση) και εμφανίζονται ως διαφορές των θετικών-αρνητικών απαντήσεων. Αρνητική διαφορά σημαίνει ότι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους είναι υψηλότερο του ποσοστού εκείνων που προσδο-κούν αύξηση. Και αντίστροφα.
Συγκεκριμένα τον Μάιο καταγράφονται τα ακόλουθα:
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς μήνες είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με αυτές που διατυπώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο η διαφορά των ποσοστών θετικών-αρνητικών απαντήσεων ήταν –17 σε σχέση –20 του Απριλίου.
* Ανάλογη μικρή βελτίωση εμφανίζουν και οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την γενική οικονομική κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες. Η διαφορά θετικών-αρνητικών απαντήσεων περιορίζεται στο –20 έναντι –24 του προηγούμενου μήνα.
* Οι απαντήσεις των νοικοκυριών για την αποταμίευση που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τους προσεχείς 12 μήνες παραμένουν, απαισιόδοξες με τη διαφορά θετικών-αρνητικών απαντήσεων ιδιαίτερα να εμμένει στο –48. Σημειώνεται ότι η διαφορά αυτή για την ΕΕ-25 είναι μόλις –3 ενώ στην Ευρωζώνη φτάνει το –7.
* Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την ανεργία είναι και τον Μάιο ανοδικές, περιορισμένες όμως (από +47 σε +40) σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ΕΕ σημείωσε νέα πτώση κατά 0,7 μονάδες συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που άρχισε τον Οκτώβριο του 2004. Η επιδείνωση του κλίματος προήλθε από τη μείωση των σχετικών δεικτών στην Βιομηχανία και τους Καταναλωτές ενώ αντίθετα θετικότερο ήταν το κλίμα στις Υπηρεσίες. Τέλος δεν παρουσιάστηκε διαφοροποίηση στους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου και των Κατασκευών.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες επηρεαζόμενος από τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών και τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την παραγωγή, ενώ διογκωμένα εμφανίζονται τα αποθέματα.
Η πτώση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες από τις αρχές του έτους φαίνεται να ανακόπτεται τον Μάιο, όταν σημειώνεται άνοδος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η άνοδος αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία της ζήτησης την τρέχουσα περίοδο.
Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα χωρίς ωστόσο να σημειώνονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους παραμέ-τρους που τον συνθέτουν.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παρέμεινε στα επίπεδα του Απριλίου καθώς η οριακά μετριοπαθέστερη στάση για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης αντιστάθμισε την θετική συμβολή από την ρευστοποίηση των αποθεμάτων.
Ομοίως αμετάβλητος παρέμεινε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές. Η ευνοϊκή συμβολή των εκτιμήσεων για το πρόγραμμα εργασιών αποδυνα-ώθηκε, λόγω των μετριοπαθέστερων προβλέψεων για την εξέλιξη της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες.
Σε επίπεδο κρατών έντονη ήταν η πτώση του δείκτη στην Ιρλανδία (-7,5 μονάδες), το Βέλγιο (-5,7 μονάδες) το Λουξεμβούργο και την Πολωνία (-5,1 μονάδες). Αντίθετα ο δείκτης σημείωσε άνοδο σε 8 χώρες με σημαντικότερη αυτή της Φιλανδίας (3,5 μονάδες) και της Ισπανίας (3,1 μονάδες) όπου διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 100 μονάδων ύστερα από περίοδο αρκετών μηνών.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 96,1 μονάδες έναντι 96,5 μονάδων τον Απρίλιο. Η πτώση οφείλεται στη μείωση του Δείκτη Προσδοκιών στη Βιομηχανία και του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών. Αντίθετα άνοδος καταγράφεται στους Δείκτες Προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.
Στη Βιομηχανία ο δείκτης μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που διαγράφει από το τελευταίο τρίμηνο του 2004. Παράλληλα ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών μειώθηκε ελαφρά κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ωστόσο φαίνεται να διατηρείται κοντά στα σταθερά επίπεδα των προηγούμενων μηνών Αντίθετα στις Υπηρεσίες ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Εντούτοις οι έντονες διακυμάνσεις του από τις αρχές του 2004 δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας. Επίσης ο Δείκτης Προσδοκιών στις Κατασκευές αυξήθηκε κατά μία μο-νάδα παραμένοντας σε σχετικά σταθερά επίπεδα από το φθινόπωρο του 2004.