Mε θετικό πρόσημο οι δείκτες στην Ευρώπη

Ωθηση από τεχνολογία και τράπεζες
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2001 14:15
UPD:14:24

Kέρδη καταγράφουν σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα μειώσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα. Η ελπίδα αυτή, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών, ήταν και η βασική αιτία για τη χθεσινή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκης.

Nέα υποχώρηση του δείκτη Ifo

Οι επενδυτές δείχνουν, προς το παρόν, να μην αποδίδουν μεγάλη σημασία στα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo του γερμανικού ινστιτούτου υποχώρησε για τέταρτο κατά σειρά μήνα τον περασμένο Μάιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελυταίων δύο ετών.

Η νέα υποχώρηση του εν λόγω δείκτη ενισχύει την άποψη ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ύφεσης. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει στο "Bloomberg" ο Klaus Zimmermann, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου DIW.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι αναμένεται να ευνοηθούν άμεσα από την προσδοκώμενη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινείται και ο χρηματο-οικονομικός κλάδος λόγω των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν χθες στη Wall Street οι μετοχές ομοειδών επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται για δεύτερη κατά σειρά ημέρα ο κλάδος των χημικών στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της γερμανικής BASF ότι δεν θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,50% και έχει διαμορφωθεί στις 5.699 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχει φθάσει μέχρι τις 5.695.

Πρωταγωνιστής έως αυτήν την ώρα είναι η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας λογισμικού Mysis, η οποία ενισχύεται κατά 5,65%, μετά την είδηση ότι η βρετανική εταιρεία εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στον τομέα παροχής οικονομικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Η μετοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σημειώνει άνοδο 4,14% μετά από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Schroder Salomon Smith Barney. Αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφει σήμερα και η μετοχή της Royal Bank of Scotland.

Στον αντίποδα, έντονες είναι οι πιέσεις και σήμερα στις μετοχές εταιρειών από το χώρο της αποκαλούμενης «Παλαιάς Οικονομίας». Οι μετοχές των εταιρειών International Power PLC και Energis υποχωρούν κατά 3,72% και 3,27% αντιστοίχως.

Παρίσι

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,76% και έχει φθάσει τις 5.173,93 μονάδες. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 3,93%, καταγράφει η μετοχή της Schneider Electric, ενώ μέσα στη δεκάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο περιλαμβάνονται οι μετοχές των εταιρειών Dassault Systemes, Stmicroelectronics και Alcatel. Στον αντίποδα, οι μετοχές των εταιρειών Alstom και Dexia καταγράφουν απώλειες 2,29% και 1,59% αντιστοίχως. Από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη μόλις 11 υποχωρούν, τρεις είναι αμετάβλητες και 26 ενισχύονται.

Φρανκφούρτη

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,33% και βρίσκεται στις 5.906,97 μονάδες. Ανοδικά κινείται σήμερα η μετοχή της Infineon Technologies μετά τη χθεσινή πτώση που την οδήγησε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της. Υπενθυμίζεται, ότι η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι κατά το τρέχον τρίμηνο θα εμφανίσει ζημία ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών DaimlerChrysler και Τhyssenkurp, καθώς και μετοχές από το χρηματο-οικονομικό κλάδο, όπως oι Allianz και Commerzbank. Από την άλλη μεριά, η μετοχή της BASF «χάνει» 1,15%, ενώ εκείνη της ανταγωνίστριάς της Bayer 1,21%.

Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX ενισχύεται κατά 0,78% και έχει φθάσει τις 560 μονάδες, ενώ, τέλος, στη Ζυρίχη ο SSMI βρίσκεται στις 7.192,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,40% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα