Μέτρα για τους αγρότες της Λάρισας

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 20:30

Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό της Λάρισας αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού.

Ειδικότερα:

- Υπεγράφη από τον Υφυπουργό και προωθείται στα συναρμόδια υπουργεία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στο νέο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης μετά την τροποποίηση του ΕΠΑΑ, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Star των Βρυξελλών στις 27-04-2005.

Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν 600.000 στρέμματα παραγωγών της Θεσσαλίας, 300.000 στρέμματα στην Κωπαϊδα και 30.000 στρέμματα στον Πηνειό Ηλείας. Οι βασικές διαφορές του προγράμματος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προηγούμενα εντοπίζονται στην απλούστευση του συστήματος εφαρμογής, στη βελτίωση των ποσών ενίσχυσης και στη θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων για τους παραβάτες.

Επίσης, στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των αρδευόμενων εκτάσεων.

Το μέτρο αυτό παρέχει τη δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος στους αγρότες μέχρι 60 ευρώ το στρ. και προωθεί την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ενόψει της νέας ΚΑΠ. Επίσης, συμβάλει στην απονιτροποίηση των υπόγειων και επιφανειακών νερών και στην βελτίωση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα.

- Υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για την άμεση πληρωμή των 480 δικαιούχων παραγωγών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης στην Θεσσαλία για το έτος 2004 αλλά εκκρεμούσε η πληρωμή τους. Η απόφαση αφορά 481 συμβάσεις, συνολικού χρηματικού ποσού 3,8 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 74.572 στρ.

- Εγκρίνεται η χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης πέντε μετεωρολογικών κλωβών στην Αγιά Λαρίσης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας για το πρόγραμμα αγροτικών προειδοποιήσεων, προκειμένου να ενημερώνονται εγκαίρως οι αγρότες για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών των οπωροφόρων δένδρων (μήλα Αγιάς). Με την πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να μειωθούν οι ψεκασμοί.

- Αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η δημιουργία παραρτήματος ΟΠΕΓΕΠ στη Θεσσαλία, με έδρα το νομό Λάρισας, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών και την προώθηση και πιστοποίηση των προϊόντων τους.

- Ρυθμίζεται το πρόβλημα των παλαιών πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν πολεοδομική άδεια, δεν είναι δυνατή η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν μπορούν σήμερα να ηλεκτροδοτηθούν. Για τις εν λόγω εγκαταστάσεις προωθείται νομοθετική διάταξη, που θα τις εξαιρεί της κατεδάφισης, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς όρους, που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

- Διανομή σε 180 οικογένειες 800 στρεμ. της περιοχής Λιβάδια Πάτωμα Γουνίτσης, του Δήμου Κοιλάδας, σε 110 οικογένειες 2.974 στρεμ. στο Ψυχικό και σε 180 οικογένειες 800 στρέμ. στην περιοχή Γκίνια Μαυροβουνίου του Δήμου Κρανώνος. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δικαιούχοι δεν είχαν τύχει άλλης γεωργικής αποκατάστασης.

- Αποφασίστηκε η άμεση προώθηση εργασιών αναδασμών, με σημαντική χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα στο νομό Λάρισας, όπου ήδη έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

- Ανατίθεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η σύνταξη μελέτης (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καταλληλότητα ποικιλιών, προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ), προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων (κρασί, τσίπουρο), να βελτιωθούν οι συνθήκες εμπορίας και να προστατευθεί περαιτέρω το περιβάλλον.

- Ρυθμίζεται το θέμα της απορρόφησης των αδιάθετων ποσοτήτων καπνού του νομού μέσω της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.

- Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν, από τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ- ΔΗΜΗΤΡΑ) για το έτος 2005, 12 εκπαιδευτικά προγράμματα για τους αγρότες του νομού Λάρισας (6 νέων αγροτών, 2 για γυναίκες αγρότισσες σε θέματα αγροτουρισμού ή επιχειρηματικότητας, 2 για αυτοαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα σε θέματα πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και 2 εκπαίδευσης μελισσοκομίας).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα