Μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις ο κλάδος των ΜΗΣΥΦΑ

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 17:11
UPD:17:14

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου.

του Γιώργου Σακκά

Η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, η σωστή ενημέρωση των πολιτών για την αυτοθεραπεία, αλλά και η μείωση των αγκυλώσεων από την πλευρά των φορέων της πολιτείας όσον αφορά στην έγκριση και την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, αποτελούν τα βασικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον χώρο των επιχειρήσεων του κλάδου των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

Ο κλάδος ο οποίος στη χώρα βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις λόγω της μερικής απελευθέρωσης της διακίνησης με το άνοιγμα της αγοράς για 2016 σκευάσματα αλλά και της απελευθέρωσης της τιμής από την αρχή του 2017, αν και αποτελεί σημαντικό πόλο για επενδύσεις εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο της φαρμακευτικής πολιτικής.

Στις αρχές Ιουνίου μάλιστα, έγινε στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 εκπροσώπους της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Παρόλα αυτά, η πολιτεία ήταν απούσα από το σημαντικό αυτό διεθνές γεγονός, ενώ όπως σημειώνουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν τους κάλεσε καν να συμμετέχουν στο διάλογο για τα ΜΗΣΥΦΑ και δη για τη δημιουργία της λίστας των 216 σκευασμάτων τα οποία θα μπορούν άμεσα να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Μάλιστα από τον ΕΟΦ δεν έχουν ακόμη ενημέρωση για το ποια είναι τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τετάρτη σημειώθηκε από τους εκπροσώπους του συνδέσμου  Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατ. ευρώ. 

Παρόμοιες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 (ένα) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Βασίλειος Σερέτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα είναι: «Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ».

Η ενημέρωση του κοινού μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και σε συνδυασμό με την αρμόδια και υπεύθυνη συμβουλευτική φροντίδα των φαρμακοποιών, εξασφαλίζουν την ορθή και υπεύθυνη άσκηση της Αυτοθεραπείας, και κατ’ επέκταση της Αυτοφροντίδας, ενώ ελαχιστοποιούν τον οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο από τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο πρόεδρος της AESGP Roger Scarlett-Smith παρουσίασε το όραμα για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη για το έτος 2020 και επισήμανε ότι «η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας».

Το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» περιλαμβάνει τις προτάσεις-δράσεις του Συνδέσμου ΕΦΕΧ για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας.

  • Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.

Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας.

Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό. 

  • Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.

Συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

  • Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ  στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ  επικαιροποιεί  τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.

Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).

  • Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε ν’ αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας.
  • Η πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.
  • Έμπρακτη δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοφροντίδας.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα