Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα στο Ελσίνκι

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 11:10
UPD:11:11
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νευρικότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα του EuroWorking Group, στο Ελσίνκι, ευελπιστώντας στην τυπική ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.

Αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,39% στις 649,83 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,47% στις 179,48 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 6,02 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 29 υποχωρούν και 11 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,22% στις 40,37 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,10% και η Εθνική Τράπεζα κατά 0,71%. Από την πλευρά της, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca-Cola HBC και Lamda Development διολισθαίνoυν άνω του 2%, ενώ ΜΕΤΚΑ και ΕΛΠΕ υποχωρούν κατά 1,70%. Πτώση της τάξης του 1,5% σημειώνουν και οι μετοχές των Grivalia Properties και Τιτάνα.

Την ίδια ώρα, η εκπλήρωση των βασικών προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας (ΕWG), που πραγματοποιείται σήμερα στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το Euro Working Group θα επιβεβαιώσει -και τυπικά- ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το EWG θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Χθες στη βελγική πρωτεύουσα αξιωματούχος της Ευρωζώνης με πρόσβαση στις συζητήσεις ανέφερε ότι «όλα φαίνονται εντάξει και αύριο (σ.σ.: σήμερα) στο Ελσίνκι θα ληφθεί και η τελική απόφαση», που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» των θεσμών, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.

«Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του μήνα», επισήμανε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. «Έχουν μείνει ελάχιστα θέματα που χρήζουν διευκρίνισης» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σημειώνεται ότι για την απελευθέρωση των χρημάτων απαιτείται το «πράσινο φως» από πέντε εθνικά κοινοβούλια. Ο κ. Ντομπρόβσκις, στη συνέχεια, εκτίμησε ότι η Κομισιόν αναμένει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2016, ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται.

Παράλληλα, το βελτιωμένο κλίμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτυπώθηκε στις παρουσιάσεις και τις συναντήσεις που είχαν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών χθες κα σήμερα στο European Financial Conference της Goldman Sachs.

H ετήσια εκδήλωση της αμερικανικής τράπεζας γίνεται φέτος στο Παρίσι και η παρουσία των ελληνικών τραπεζών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τα θέματα της συμμετοχής στο QE, της αναδιάρθωσης του χρέους και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι τα κεντρικά στις ερωτήσεις των επενδυτών.

Οι πρώτες επαφές με επενδυτές μετά την αξιολόγηση κατέδειξαν καλό κλίμα καθώς περιορίστηκε η αβεβαιότητα, χωρίς πάντως να λείπει ο προβληματισμός για την εφαρμογή από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα