Κάτω από τα 1,20 δολ. έπεσε προς στιγμήν το ευρώ

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 10:48

ΚΑΤΩ από τα 1,20 δολάρια υποχώρησε το πρωί το ευρώ έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2004.

Νωρίς το πρωί, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διολίσθσε στα 1,1981 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου, έναντι 1,2039 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Στις 10:39, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 1,2060 δολάρια.

«Η έντονη φημολογία ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάζει αρνητικά το ενιαίο νόμισμα», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Credit Suisse First Boston στο Τόκιο. Εκτιμά, μάλιστα, ότι το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει στο επίπεδο των 1,15 δολαρίων στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι εικασίες για μείωση των επιτοκίων ενισχύθηκαν μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία και την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε ένα μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να μειώσει τα επιτόκια, καθώς επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, την ώρα που η Fed προετοιμάζεται για ένατη αύξηση επιτοκίων.

H Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε μείωση των επιτοκίων της, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά σε μια αντίστοιχη κίνηση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα της μείωσης των επιτοκίων έχει επανέλθει στην ατζέντα σε μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν αρκεί για να πείσει την ΕΤΚ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, όπως τόνισε χθες ο Χοσέ Παράμο, στέλεχος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

«Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο το να ληφθεί υπ' όψη αυτό που γίνεται σε άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς και η οικονομική κατάσταση σε εκείνες τις χώρες. Όμως επ' ουδενί δεν μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρωζώνη αλλά και τις ανάγκες της στον τομέα της νομισματικής πολιτικής. Τα επιτόκια βρίσκονται στο ενδεδειγμένο επίπεδο» τόνισε ο κ. Παράμο. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 7 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα