Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη ζητά ο Ν. Γκαργκάνας

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 16:03
UPD:16:37

Παράλογες χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Νικόλαoς Γκαργκάνας τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ευρώ ζητώντας παράλληλα περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

«Όπως και οι συνάδελφοί μου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, απορρίπτω ως παράλογη την πιθανολόγηση ότι το μέλλον της ζώνης του ευρώ είναι αμφίβολο», δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας σε συνάντηση διεθνών ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της οικονομίας στην Αθήνα.

Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία - με ιστορικό υψηλών ρυθμών πληθωρισμού στην ΟΝΕ - ήταν η αύξηση της αξιοπιστίας, «επειδή διασφαλίστηκε χαμηλότερος πληθωρισμός σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία η άσκηση της νομισματικής πολιτικής ήταν στη δικαιοδοσία των εθνικών αρχών».

Ο κ. Γκαργκάνας είπε ακόμη ότι η «αξιόπιστη» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ οδήγησε σε επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλα τα μέλη της ΟΝΕ. Ωστόσο, το χαμηλό κόστος του χρήματος δεν αρκεί για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο.

«Η σταθερότητα των τιμών και τα χαμηλά επιτόκια δεν επαρκούν. Οι πρόσφατες εξελίξεις απλά επιβεβαιώνουν ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές και η τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων δεν αποτελούν πολυτέλεια για τα μέλη μιας νομισματικής ένωσης, αλλά βασική ανάγκη».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα