του Κώστα Ιωαννίδη
Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών καλύτερους της προηγούμενης συνεδρίασης.
Κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς από τα πρώτα λεπτά νευρικά και πτωτικά αν και άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και όρισαν για τους Γ.Δ. και 25άρη το μέγιστο ημέρας στις 10:37 για τον 25άρη με μεταβολή +0,95% και για τον Γ.Δ. +0,82% στις 10:39.
Μετά, οι εντολές αγοράς αδυνάτησαν απέναντι στην προσφορά και κίνησαν τους δείκτες νευρικά αλλά καθοδικά με τη βοήθεια κυμάτων προσφοράς μετοχών κύρια του τραπεζικού κλάδου και ως τις 14:25 τον οδηγούν σε αναζήτηση νέων χαμηλών ημέρας.
Ωστόσο αξίζει αναφοράς πως το σημερινό μέγιστο είναι η καλύτερη τιμή του Γ.Δ. στο 2016.
Οι δείκτες μετά τις 12:35 εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές και ο τζίρος είναι ψηλότερος από της Τρίτης αφού σήμερα επανεμφανίστηκε η διάθεση για αποφυγή του ρίσκου.
Πιθανά γιατί φάνηκε ότι η ΕΚΤ προχωρά σε διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με εταιρικά ομόλογα στους αγοραστικούς της στόχους και έπεσαν οι αποδόσεις των γερμανικών σε ρεκόρ χαμηλού.
Έτσι, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα ο δείκτης των blue chip και ο Γ.Δ. βρέθηκαν σε θετικό πεδίο και σκαρφάλωσαν στην αρχή με έντονα ανοδική κλίση για επτά λεπτά και κατόπιν αφού ο Γ.Δ. ξεπέρασε το ρεκόρ υψηλού για φέτος στις 656 φθάνοντας στις 958,99 μονάδες άρχισε, ως το μέσο της διαπραγμάτευσης, μια καθοδική κίνηση.
Η εμφάνιση του ελάχιστου μέρας αντιστοιχούσε στις 647,04 από 641,44 μονάδες χθες για τον Γ.Δ. και οι 178,39 από 176,20 για τον 25άρη. Θυμίζουμε ότι σε αρκετές συνοδούς πιέσεις στο δεύτερο μέρος οδήγησαν σε κλείσιμο με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας.
Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με πτωτική νευρικότητα και αφού ταλαντευθήκαν για μια ώρα, έχουν σαφώς πτωτική εικόνα. Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει επίπεδο άνοιγμα και στις εκεί αγορές μετοχών.
Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η ασυμμετρία των ανοδικών έναντι των καθοδικών κλάδων.
Η μεγαλύτερη πτώση χαρακτηρίζει τις εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης στο -8%, Κοινής Ωφέλειας -1,17%, Κατασκευών Υλικών -1,60% και Πρώτων Υλών -0,93%.
Την πτώση ισορροπούν τα κέρδη των εταιριών Τροφίμων Ποτών +2,43%.
Το τραπεζικό μπλοκ σήμερα με μεταβολή -4,5% από +2,60% χθες τέτοια ώρα, επηρεάζει πτωτικά την αγορά. Ικανά κέρδη για να επηρεάσουν την τιμή των δεικτών, εμφανίζουν οι εταιρίες Εμπορίου +1,64% και Προσωπικών Οικιακών Ειδών +0,58%.
Το Χ.Α. συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών και δεν διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία έχει πτωτική τάση στο πρώτο μέρος, αλλά οι όγκοι είναι κοντά στο μέσο όγκο της περασμένης εβδομάδας.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μέτριες πτωτικές μεταβολές για το βάρος τους. Η επάνοδος της απαισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, έδωσε ώθηση στη διάθεση για φυγή από τις αξίες υψηλού ρίσκου.
Γεγονός που φαίνεται σήμερα να επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α. και η εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον DAX -0,45%, ο CAC -0,34% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι -0,06%.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα πτωτικά έγιναν επίπεδα στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:15 έχουνε μεταβολές +0,18% για τον S&P500 και +0,18% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Στις 14:39 ο τζίρος ήταν 35,885 από 27,715 εκατ. ευρώ ανώτερος από εκείνο της προηγούμενης συνόδου. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,90% για τον Γ.Δ. και -1,33% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,93%.
Η αξία των πακέτων είναι 3,507 από 1,338 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 32 από 49 και των πτωτικών 55 από 32 με αμετάβλητες τις 14 από 18. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.
Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.