Υπεγράφη σήμερα 7 Ιουνίου 2016 μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. της HELLINIKON Global I. S.A. και της Lamda Development S.A. Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας.
Η σημερινή συμφωνία που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου αποτελεί ορόσημο καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του Έργου που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας οικιστικές αναπτύξεις υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης νέο γήπεδο γκολφ χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα κλπ. Επιπλέον στα πλαίσια του έργου το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ. ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης. Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας των αναγκαίων λιμενικών έργων τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.
Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.
Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2% διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.
Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής: ‘ Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων της απασχόλησης της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες’.