Σιγκαπούρη: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 12:49

ΜΕΙΩΣΗ, για τέταρτο μήνα, σε σύνολο πέντε μηνών, σημείωσε τον Μάϊο, η βιομηχανική παραγωγή της Σιγκαπούρης και πλέον του διπλάσιου ρυθμού, των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες ηλεκτρονικών μείωσαν την παραγωγή τους.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αποτελεί το 1/4 της οικονομίας της Σιγκαπούρης, υποχώρησε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 4,8% έναντι του Απριλίου, όταν αυξήθηκε (αναθεωρημένα στοιχεία) κατά 13%, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Οικονομικού Συμβουλίου της χώρας. Κατά μέσον όρο, 11 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα μειωνόταν κατά 2,2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ωστόσο, η παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 1,7% τον Μάϊο.

Η Σιγκαπούρη, βασίζεται στις φορτώσεις εταιρειών, όπως η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και η Pfizer Inc., για να αντιμετωπίσει τη δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση, η οποία ενδέχεται να ωθήσει τη χώρα στην τέταρτη ύφεση από το 1998. Η οικονομία, σε ετήσια βάση, συρρικνώθηκε κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και είχε τη χειρότερη επίδοση από την εμφάνιση του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, που επηρέασε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

«Τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά και εάν η βιομηχανική πλευρά είναι αδύναμη, δεν πρόκειται να υπάρξει αισιοδοξία στους άλλους τομείς της οικονομίας», ανέφερε ο Nigel Rendell, οικονομολόγος της CLSA Singapore. «Η οικονομία, ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, καθώς η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάϊο, δεν ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να σβήσει την άνοδο του Απριλίου», συμπλήρωσε ο Rendell.

Η παραγωγή φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων μειώθηκε τον Μάϊο – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 26,5% έναντι του Απριλίου. Η παραγωγή ηλεκτρονικών και εξοπλισμού μεταφορών, επίσης μειώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον αναλυτή του Οικονομικού Συμβουλίου της Σιγκαπούρης, Kok Yit Hoe, σε τηλεφωνική του δήλωση.

Οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης, μειώθηκαν απροσδόκητα τον Μάϊο, καθώς οι εταιρείες, εξήγαγαν λιγότερα chip για κομπιούτερ και φαρμακευτικά είδη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαιοειδών – εποχιακώς προσαρμοσμένες, μειώθηκαν 5,3% έναντι του Απριλίου, μήνα, κατά τον οποίο αυξήθηκαν 4,6%, σύμφωνα με την έκθεση του International Enterprise Singapore, στις 17 Ιουνίου. Οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης (εκτός πετρελαιοειδών), μειώθηκαν κατά 5,6% για πρώτη φορά μέσα σε 35 μήνες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας, Lee Hsien Loong, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2005, στο 2,5% στις 17 Μαΐου, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα