Μια «ανάσα» από τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 15:34
UPD:15:35
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.

Αυτή την ώρα (15.30), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,41% στις 648,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,67% στις 179,01 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 26,24 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 52 ενισχύονται, 32 υποχωρούν και 21 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 4,26% στις 41,64 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 4,04%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,08%, η Alpha Bank κατά 5,11% και η Eurobank κατά 3,54%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα εμφανίζει κέρδη κοντά στο 5%, ενώ η Viohalco ενισχύεται κατά 3,45% και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 2,50%. Άνοδο πέριξ του 1,5% σημειώνουν οι Folli-Follie, Lamda Development και Aegean.

Νωρίτερα, κάλεσμα στις γαλλικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο κ. Βαλς εξήρε τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, η οποία, όπως είπε, χρειάστηκε μεγάλο θάρρος και επιμονή για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση δύσκολη για τους Έλληνες, ενώ αναφέρθηκε στη στάση της Γαλλίας πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο κ. Βαλς τόνισε ότι τώρα αρχίζει νέα σελίδα για την Ελλάδα και απηύθυνε το μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» είπε, κάνοντας γνωστό ότι αντιπροσωπεία επενδυτών θα έρθει το φθινόπωρο στην χώρα μας. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και «στη δυναμική της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις», ενώ χαιρέτισε και το «κουράγιο των Ελλήνων».

Στα της διαπραγμάτευσης, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Παράλληλα, τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELΑ) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, στα 68,1 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Συγχρόνως, για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα. «Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν είχαμε κάποια απόφαση» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα