Ιαπωνία: Ψυχρός καιρός, μείωση 1,5% των λιανικών πωλήσεων

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 09:20

ΜΕΙΩΣΗ σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάϊο στην Ιαπωνία, καθώς ο ψυχρότερος – εκτός εποχής – καιρός, ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους σε είδη, όπως καλοκαιρινά ενδύματα. Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής, κινήθηκαν ανοδικά, καθώς εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν μετά την άνοδο των θερμοκρασιών, πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου, τον Ιούνιο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τις αγορές για καλοκαιρινά ρούχα, ποτά και άλλα προϊόντα που αγοράζονται με τον ζεστό καιρό στις εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων Τakashimaya Co. και Isetan Co.

Οι πωλήσεις - εποχιακώς προσαρμοσμένες - μειώθηκαν 1,5% από τον Απρίλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας, σήμερα στο Τόκυο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 2,7%.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τις αγορές για καλοκαιρινά ρούχα, ποτά και άλλα προϊόντα που αγοράζονται με τον ζεστό καιρό στις εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων Τakashimaya Co. και Isetan Co. Ο ζεστός καιρός και η αύξηση των μπόνους τον Ιούνιο, θα εξασφαλίσουν, κατά πάσα πιθανότητα, την ανάκαμψη των πωλήσεων και θα βοηθήσουν τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να εξέλθει από την ύφεση του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Naoki Iizuka.

«Από τα μέσα του Μαΐου, το κλίμα στην Ιαπωνία ήταν πολύ ψυχρό και τα εποχικά είδη, όπως τα καλοκαιρινά ρούχα, κινήθηκαν πτωτικά», ανέφερε ο Iizuka, οικονομικός αναλυτής του Dai-Ichi Life Research Institute, συμπληρώνοντας: «Τον Ιούνιο τα στοιχεία ενδέχεται να είναι καλύτερα, επειδή πολλές ιαπωνικές εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τα μπόνους της καλοκαιρινής περιόδου».

Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Ryohin Keikaku Co. και της Takashimaya, κινήθηκαν ανοδικά. Ο Topix Retail Index, κέρδιζε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 696,82 μονάδες, στις 2:15' μ.μ. στο Τόκυο. Ο Topix, βρισκόταν 0,6% υψηλότερα, φθάνοντας στις 1.168,53 μονάδες.

Κατά μέσον όρο, οι θερμοκρασίες στο κεντρικό Τόκυο ήταν 17,7 βαθμούς Κελσίου ή 1 βαθμό χαμηλότερα των συνηθισμένων, ενώ στις 14 Μαΐου υποχώρησαν στους 9,3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τον Ιούνιο, οι μέσες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο στους 22,8 βαθμούς Κελσίου, ένα βαθμό υψηλότερα των συνηθισμένων, με τη μέση θερμοκρασία την εβδομάδα που έληξε χθες, στους 26 βαθμούς Κελσίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα