Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2001 19:17
UPD:19:19

Mε κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για τους περισσότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και ο χρηματο-οικονομικός εξαιτίας των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν χθες στη Wall Street οι μετοχές ομοειδών επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση ο κλάδος των χημικών στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της γερμανικής BASF ότι δεν θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,43% και διαμορφώθηκε στις 5.665,70 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 5.695.

Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας λογισμικού Mysis, η οποία έκλεισε με άνοδο 6,09%, μετά την είδηση ότι η βρετανική εταιρεία εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στον τομέα παροχής οικονομικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Η μετοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ενισχύθηκε κατά 5,44% μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Schroder Salomon Smith Barney. Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε, επίσης, η μετοχή της Royal Bank of Scotland.

Στον αντίποδα, έντονες ήταν και σήμερα οι πιέσεις στον κλάδο της αποκαλούμενης «Παλαιάς Οικονομίας». Οι μετοχές των εταιρειών International Power PLC και Energis υποχώρησαν κατά 1,29% και 2,49% αντιστοίχως. Τέλος, η μετοχή της Vodafone «έχασε» 1,59% μετά από φήμες που ήθελαν τον ολλανδικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό KPN να εξετάζει την πώληση του μεριδίου που κατέχει στη βρετανική εταιρεία.

Παρίσι

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.183,67 μονάδες με κέρδη 0,95%. Τη σημαντικότερη άνοδο, της τάξεως του 5,65%, σημείωσε η μετοχή της Schneider Electric, ενώ μέσα στη δεκάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο περιλαμβάνονται οι μετοχές των εταιρειών Dassault Systemes, Stmicroelectronics και Renault. Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Vivendi Universal και Alstom, oι οποίες υποχώρησαν κατά 1,41% και 1,19% αντιστοίχως. Από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη μόλις εννέα κινήθηκαν πτωτικά, 30 ανοδικά και μία έμεινε αμετάβλητη.

Φρανκφούρτη

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 0,40% και βρίσκεται στις 5.902,57 μονάδες.

Εντονες ήταν οι ανησυχίες για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας μετά τη νέα επιδείνωση που παρουσίασε το Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα, όπως αυτό αποτυπώνεται σε σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε για τέταρτο κατά σειρά μήνα τον περασμένο Μάιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελυταίων δύο ετών, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ύφεσης.

Ανοδικά κινείται σήμερα η μετοχή της Infineon Technologies μετά τη χθεσινή πτώση που την οδήγησε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της. Υπενθυμίζεται, ότι η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι κατά το τρέχον τρίμηνο θα εμφανίσει ζημία ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Αdidas Salomon και ΒΜW, καθώς και oι μετοχές εταιρειών από το χρηματο-οικονομικό κλάδο. H μετοχή της DaimlerChrysler ενισχύεται κατά 2,59% μετά τη διάψευση δημοσιεύματος που ήθελε το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιούργκεν Σρεμπ να αντικαθίσταται από τον επικεφαλής της Chrysler, Ντίτερ Ζέτσε. Από την άλλη μεριά, η μετοχή της BASF «χάνει» 1,03%, ενώ εκείνη της ανταγωνίστριάς της Bayer υποχωρεί κατά 1,95%.

Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX ενισχύθηκε κατά 1,30% και έφθασε τις 563,54 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 36.405 μονάδες με κέρδη 0,44% ενώ, τέλος, στη Ζυρίχη ο SSMI βρίσκεται στις 7.161,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,83% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα