Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Στο «κυνήγι» και των μικροοφειλετών του Δημοσίου, που χρωστούν από 30 έως και 500 ευρώ, επιδίδεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για αύξηση των εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.
Με δεδομένο ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τους ελέγχους στις περιβόητες λίστες και στα cds δεν έχουν αποφέρει τους αναμενόμενους «καρπούς» όσον αφορά τις εισπράξεις, όπως άλλωστε και το «πρέσινγκ» στους μεγαλοοφειλέτες, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να στραφεί και να βάλει στο «μικροσκόπιο» και τους «μικρούς» οφειλέτες.
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει σχετικά ειδοποιητήρια σε 50.000 οφειλέτες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 30 έως και 500 ευρώ και οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εξόφλησή τους, ακριβώς για να τους υπενθυμίσει την οφειλή τους και να τους καλέσει να την «τακτοποιήσουν» εγκαίρως. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα ειδοποιητήρια δεν υπάρχει αναφορά λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως κατασχέσεων, προσωποκράτησης κ.λπ., όμως υπάρχει σαφές μήνυμα ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα και δεν εξοφλούν το χρέος τους εκμεταλλευόμενοι την ανεκτικότητα του συστήματος θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι και με τις βαρύτερες ποινές της ισχύουσας νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Η ΓΓΔΕ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες να αποστέλλει ειδοποιητήρια σε οφειλέτες του Δημοσίου, «μικρούς» και «μεγάλους», όχι όμως και σε όσους έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους, ή έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, ή οφειλέτες κάτω των 18 ετών.
Στο οικονομικό επιτελείο άλλωστε είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσμων χρεών, που ήδη ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ (φορολογικές και τελωνειακές οφειλές), θα «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, οπότε και οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από τον πρόσθετο και «ακριβότερο» από πέρυσι φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων και τον νέο αυξημένο ΕΝΦΙΑ 2016, τυχόν δόσεις δανείων ή ρυθμίσεων που «τρέχουν», καθώς φυσικά και όλες τις καθημερινές/μηνιαίες υποχρεώσεις τους.
Υποχρεώσεις που γίνονται περισσότερο «πιεστικές», ειδικά από χθες οπότε και ενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή» βόμβα των νέων μέτρων, μέσω τόσο της αυξημένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις που φέρνει ο νέος φορο-ασφαλιστικός νόμος, όσο και των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που μειώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα και επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν το 1,41 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Μαρτίου 2016 οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα στις εφορίες ανέρχονταν σε 87,71 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα εάν σε αυτά προστεθούν και οι οφειλές στα τελωνεία τότε το σύνολο των οφειλών να ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.
Κατανομή
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα περίπου 4.305.153 οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, οι 4.299.932 που αντιστοιχούν στο 99,9% του συνόλου χρωστούν ποσά μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και συνολικά 19,735 δισ. ευρώ ή το 22,9% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εν λόγω μάλιστα οφειλέτες χρωστούν ποσά έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.