Στην κόψη του ξυραφιού το waiver

Αξιολόγηση: Οι Βρυξέλλες αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την εισήγηση των θεσμών προς το EWG
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 07:51
UPD:08:25
EPA/FRANK RUMPENHORST

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το θέμα της επαναφοράς του waiver από την ΕΚΤ με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν την απόφαση αυτή να μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου 
[email protected]

Η εισήγηση των θεσμών προς την Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που συνεδριάζει απόψε και αύριο στις Βρυξέλλες, θα καθορίσει χρονικά και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τις «ουρές» των προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το θέμα της επαναφοράς του waiver από την ΕΚΤ με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν την απόφαση αυτή να μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Oι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να ανακτήσουν την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters από Φραγκφούρτη και Βιέννη.

Οι ελληνικές τράπεζες περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει στη σημερινή της συνεδρίαση εάν θα αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως collateral τα κρατικά ελληνικά ομόλογα (waiver). Την εκτίμηση ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα ακολουθηθεί η γραμμή του ΔΝΤ και δεν θα υπάρχει κάποια εξέλιξη εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνει η Bank of America/Merrill Lynch (BofA). Όπως αναφέρει, ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επαναφέρει το waiver, αν η αξιολόγηση έχει οριστικοποιηθεί πλήρως. Εγχώριες τραπεζικές πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ καθώς το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε αισιοδοξία για μια απόφαση υπέρ της επιστροφής του waiver.

REUTERS

Είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα εκταμιευτεί άμεσα, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτ. αρχείου). 

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση είναι μεγάλες, ωστόσο τόνιζαν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διευκόλυνε τον κ. Ντράγκι να ανακοινώσει την άμεση θέση σε ισχύ της επαναγοράς, αποφεύγοντας ενδεχόμενες πιέσεις κάποιων στελεχών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να συνδεθεί (η επαναγορά) με την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή και με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕWG, κοινοτική πηγή υπογράμμιζε χθες ότι εάν η εισήγηση των θεσμών είναι θετική, τότε οι τεχνοκράτες των χωρών της Ευρωζώνης θα περάσουν στην επόμενη και τελευταία φάση της διαδικασίας, δηλαδή στην εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, μετά τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εγκριθούν τα τελικά κείμενα και θα σταλούν για επικύρωση στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.

Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί από το Δ.Σ. του ΕΜΣ. Πάντως, σχετικά με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η δόση θα εκταμιευτεί σε 2-3 εβδομάδες, στις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν χθες ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει άμεσα.

«Είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα εκταμιευτεί άμεσα», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Υπάρχει πρόοδος, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά το πρόγραμμα είναι σε τροχιά», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους», σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα