Ποινές φυλάκισης για το σκάνδαλο του ομίλου Parmalat

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 15:08

Σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο του Μιλάνου 10 πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Parmalat και ένας δικηγόρος. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση σχετικά με την κατάρρευση του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της Ιταλίας, ο οποίος βρέθηκε με «τρύπα» πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς του.

Ο δικαστής Τσέζαρε Τακόνι καταδίκασε τους 11 άνδρες, μεταξύ των οποίων ο Φάουστο Τόνα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή της Parmalat Καλίστο Τάντσι, σε φυλάκιση ως δυόμιση ετών για αδικήματα στα οποία περιλαμβάνονται νόθευση της αγοράς και παρεμπόδιση ελέγχων. Εντούτοις, ουδείς απ' αυτούς που καταδικάσθηκαν θα εκτίσει ποινή στη φυλακή μετά τη σημερινή απόφαση, παρά το ρόλο τους στην κατάρρευση της Parmalat, το 2003, η οποία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Ευρώπης.

Οι ποινές προέκυψαν κατόπιν συμφωνίας των κατηγορουμένων με τις αρχές, βάσει της οποίας οι 11 που καταδικάσθηκαν δεν θα αντιμετωπίσουν ποινική δίκη στο Μιλάνο.

Είναι ωστόσο δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους στην Πάρμα, την πόλη που βρίσκεται κοντά στην έδρα της Parmalat και στην οποία διεξάγεται μια ευρύτερη έρευνα με δεκάδες υπόπτους.

Μεταξύ των στελεχών της εταιρείας που καταδικάσθηκαν σήμερα είναι ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού τμήματός της Αλμπέρτο Φεράρις, εσωτερικοί ελεγκτές της εταιρείας και ο αδελφός και ο γιος του Τάντσι.

Καθώς η ιταλική νομοθεσία απαλλάσσει από την έκτιση της ποινής τους όσους καταδικάζονται για πρώτη φορά σε φυλάκιση κάτω των δύο ετών, οκτώ από τους 11 που καταδικάσθηκαν έλαβαν ποινές με αναστολή και δεν θα εκτίσουν ποινή στη φυλακή.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα